joi

28 martie, 2024

20 decembrie, 2019

România are un deficit de 2.165 de medici de familie, potrivit utlimelor date, primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de către Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Este prima hartă a deficitului de medici de familie realizată după 2015, anul în care CNAS le-a oferit ultima dată aceste informații patronatelor din domeniu.

În cei patru ani șcurși între cele două hărți, deficitul a crescut de peste patru ori: de la aproximativ 500 de localități (cu cel puțin un medic de familie sub necesar), în 2015, la 2.165, în prezent.


„Sunt 10.083 medici de familie în relație contractuală cu CNAS și CNAS afirmă că ar mai trebui încă 1.353 medici de familie”, explică dr. Catalin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea și autorul hărții.

Datele centralizate arată o situație mai gravă:

  • sunt 424 localitati care nu au nici un medic de familie. In aceste localitati ar fi necesari, raportat la numarul locuitorilor, 472 medici
  • există 1.098 de localitati care mai au nevoie de un total de 1.693 medici de familie, la populația însumată

De aici rezultă că, la nivel național, există 1.522 localitati în care lipsesc sau nu sunt suficienți medici de familie, iar deficitul acestora se cifrează la un total de 2.165 de familie.

Federația solicită guvernanților să analizeze împreună cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare.

Cauzele se cunosc – medicii cu cele mai mici venituri


În primul rând, spitalele beneficiază de obișnuitele decontări pentru serviciile medicale prestate, dar și de subvenții pentru a plăti salariile medicilor, majorate la 2.000 – 3.000 de euro.

Medicii de familie nu primesc subvenții, Casa le decontează serviciile, iar ei plătesc din acești bani și salarii, utilități, dotări etc.

În aceste condiții, puțini tineri aleg după absolvirea facultății să se specializeze în medicina de familie, în timp ce, în paralel, rândurile celor care au astfel de cabinete se restrâng, pe măsura pensionărilor.

Medicina primară, importantă, dar ignorată de guvernanții români – al doilea cel mai mic buget, raportat la PIB, din UE

„Dependența excesivă și de lungă durată de serviciile spitalicești contribuie la crearea unui sistem de sănătate ineficient. Asistența medicală primară dispune de resurse insuficiente și este, în același timp, prea puțin utilizată”, precizează Raportul Starea Sănătății în Europa 2019, realizat de Comisia Europeană și OECD.

În timp ce toate statele cresc semnificativ procentele alocate medicinei primare, pentru că astfel se va economisi ulterior pe lanțul sistemului de sănătate, guvernanții români au ignorat permanent acest segment, ceea ce a distorsionat sistemul și are consecințe foarte concrete și costisitoare.

Acest model este una dintre cauzele principale ale ratelor mari înregistrate de România la indicatorii morți evitabile și morți din cauze ce puteau fi tratate (dacă ar fi fost furnizat tratament adecvat și în timp util).

Proporția cheltuielilor pentru sănătate dedicate asistenței medicale primare și ambulatorii se află pe locul doi între cele mai scăzute din UE (18 %, comparativ cu media UE de 30 %).

Dacă ne referim exclusiv la medicina primară (medicii de familie), ea figurează în proiectul de buget pentru 2020 cu aproape 2,8 miliarde de lei, comparativ cu 2,57 miliarde, anul acesta. Majorarea depășește rata inflației de anul acesta, de 3,84% la 11 luni.

Suma este total insuficientă și reprezintă doar 6% din bugetul Fondului Național Unic de Sănătate, administrat de Casă, față de minim 10%, cât recomanda Banca Mondială, pentru a asigura un sistem de sănătate eficient.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: