sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 octombrie, 2019

Deficitul de cont curent a depăşit pragul de 7 miliarde de euro în primele opt luni ale anului, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Deficitul comercial al României a înregistrat o creştere de 20,8% în primele opt luni. Diferenţa dintre importurile şi exporturile României s-a ridicat la 10,85 miliarde de euro în perioada ianuarie-august, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).


În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, datele comunicate de BNR indică un deficit de 10,9 miliarde de euro a balanţei bunurilor, în creştere cu 2 miliarde de lei faţă de primele opt luni din 2018.

Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 357 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 963 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 215 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,6 miliarde de euro (comparativ cu 3,5 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2018), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,6 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 999 milioane euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: