joi

25 aprilie, 2024

30 martie, 2021

Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 de miliarde de lei, echivalentul a 1,14% din PIB, cu 0,35 puncte procentuale din PIB peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Sume în valoare de 4,2 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, explică Finanțele într-o notă.

Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susținerea lichidității în sectorul privat, iar cheltuielile de investiții au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent și plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,2 miliarde de lei.


Veniturile bugetului general consolidat au însumat 53,4 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, cu 4,1% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au scăzut marginal la 4,8% din PIB (-0,09 pp).

Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții nominale pozitive (venituri fiscale, contribuții de asigurări, venituri nefiscale și fonduri europene).

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 4,5 miliarde de lei în primele două luni din 2021, consemnând o creștere de 5,7% (an/an). Un aport însemnat la acest avans l-a avut dinamica încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+44,3%), respectiv impozitul pe dividende (+10,1%). Încasările din impozitul pe salarii în primele două luni au crescut cu 3.1%, în condițiile unei dinamici de 5,8% a fondului de salarii din economie.

Contribuțiile de asigurări au totalizat 20 de miliarde de lei în primele două luni ale anului 2021, înregistrând o creștere de 2,4% (an/an).


Evoluția contribuțiilor a fost influențată în perioada analizată de scutirea de la plată a contribuției asiguratorii în muncă (pentru șomajul tehnic) precum și de scutirea salariaților din domeniul construcțiilor și sectoarele industriale conexe de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și reducerea contribuției asiguratorii în muncă datorate.

Încasările nete din TVA au înregistrat 11,6 miliarde de lei în primele două luni ale anului curent, cu 1,1% mai mari comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Majorarea restituirilor din TVA cu 34,5%, an/an (+1,11 miliarde de lei) a afectat evoluția încasărilor nete. De altfel, în perioada analizată se constată creșterea cu 12,9% a veniturilor brute din TVA, semnificativ superioară dinamicii bazei economice relevante.

Veniturile din accize au însumat 5,4 miliarde de lei în ianuarie-februarie 2021, în creștere cu 6,7% (an/an), pe fondul evoluției încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+21,2%, an/an), susținută de majorarea accizei la țigarete cu 8,4%. Pe de altă parte, încasările din accizele pentru produse energetice s-au contractat cu 6,5% (an/an), în principal ca urmare a reducerii consumului de carburanți în conjunctura actuală.

”Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată atât de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile, cât și de volatilitatea consumului”, explică MFP.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 66,12 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 11,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele două luni ale anului 2021 au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2020, de la 5,7% din PIB la 5,9% din PIB. Majorarea cheltuielilor este determinată și de continuarea măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (2,2 miliarde de lei).

Cheltuielile de personal au însumat 18,5 miliarde de lei, în creștere cu 6,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost opt miliarde de lei, în creștere cu 6,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 25,9 miliarde de lei în creștere cu 16,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

”Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflectă și majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari garantată de la 704 lei la 800 lei, precum și majorările privind alocațiile de stat pentru copii începând cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezintă o creștere a alocației cu aprox. 20% mai mare decât cea plătită în luna iulie 2020, precum și cu 1 ianuarie 2021 care reprezintă o creștere a alocației cu aprox. 16% mai mare decât cea plătită în luna decembrie 2020”, se arată în nota citată.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de trei miliarde de lei, cu 8,8% mai mari comparativ cu anul precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de patru miliarde de lei, în creștere cu 27,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: