9 noiembrie, 2015

importuri-exporturiDeficitul balanţei comerciale, respectiv diferenţa dintre importurile şi exporturile României, a urcat la 5,5 miliarde de euro în luna septembrie, în creştere cu 1,2 miliarde de euro faţă de perioada similară a anului trecut, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna septembrie, importurile au însumat echivalentul a 5,6 miliarde de euro, în vreme ce exporturile au fost de 4,9 miliarde de euro. Prin urmare, în primele nouă luni din 2015, importurile României au însumat 46,4 miliarde de euro (în creştere cu 7,1% faţă de perioada similară a anului trecut), în vreme ce exporturile au fost de 40,9 miliarde de euro (în creştere cu 4,7% faţă de primele nouă luni din 2014), rezultând un deficit de 5,5 miliarde de euro, în creştere cu 28,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

În luna septembrie se poate observa o accelerare a exporturilor în comparaţie cu luna anterioară. Astfel, faţă de august 2015, exporturile din luna septembrie au crescut cu 25,4%, în vreme ce importurile au crescut cu 18,4%.


Uniunea Europeană a fost principalul partener comercial al României în primele nouă luni ale anului. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 30 de miliarde de euro la expedieri (73,4% din totalul exporturilor) şi de 35,6 miliarde de euro la introduceri (76,7% din totalul importurilor).

Importurile şi exporturile de echipamente de transport au reprezentat principalul „motor” al comerţului internaţional al României.

comert


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: