duminică

21 aprilie, 2024

21 octombrie, 2020

Bugetele naționale ale statelor din zona euro, revizuite în contextul pandemiei, indică un deficit bugetar total de 976 miliarde de euro în 2020, echivalentul a 8,9% din PIB, potrivit calculelor Financial Times.

Acest lucru înseamnă că deficitele din acest an vor fi de zece ori mai ridicate decât cele din 2019, respectiv decât estimările Comisiei pentru 2020. Guvernele statelor din zona euro estimează că măsurile de relansare și de combatere a crizei sanitare vor menține deficitele la un nivel ridicat și în 2021. Potrivit drafturilor de buget transmise la Bruxelles, suma totală se va ridica la 700 de miliarde de euro anul viitor, echivalentul a 6% din PIB.

Vârful anterior a fost atins în 2010, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), când diferențele dintre veniturile și cheltuielile statelor din zona euro s-au ridicat la echivalentul a 6,6% din PIB. Acel nivel a generat o creștere a datoriilor guvernamentale care a îngrijorat investitorii și care s-a transformat în scurt timp în criza datoriilor suverane din zona euro.


Cu toate acestea, în actualul context au existat puține semne de îngrijorare cu privire la sustenabilitatea finanțelor publice și a cheltuielilor semnificative realizate în această perioadă. Costurile de împrumut ale statelor de la periferia zonei euro, cum ar fi Spania sau Italia, au scăzut la minime istorice săptămâna trecută, ca urmare a programului de relaxare cantitativă demarat de BCE pentru a preveni o criză financiară.

”Este clar că atât stimulentele fiscale cât și cele monetare trebuie să fie menținute atât timp cât este necesar”, a comentat președintele BCE, Christine Lagarde. ”În caz contrar riscăm tensiuni în piața forței de muncă, o pierdere inutilă de businessuri viabile și o creștere a inegalității”, a comentat Lagarde.

Atitudinea mai relaxată cu privire la creșterea deficitelor a primit undă verde atât de la Comisia Europeană cât și de la instituții precum FMI sau Banca Mondială.


”Întâi ne preocupăm de război și avem vedem cum plătim pentru el”, a comentat Carmen Reinhart, economist-șef la Banca Mondială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: