sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 septembrie, 2023

Deficitul comercial al României a scăzut după șapte luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut cu 17%, la 15,6 miliarde euro. Exporturile au avut o evoluție pozitivă (+4,6%) în timp ce importurile s-au diminuat cu 1,1%, arată datele publicate luni de INS.

Valoric, exporturile au totalizat 55 miliarde euro, iar importurile 70,6 miliarde euro. 

În luna iulie, exporturile au însumat 7,65 miliarde euro, în scădere cu 3% an/an, în timp ce importurile au însumat 9,9 miliarde euro, mai mici cu 11,5%, rezultând un deficit de 2,28 miliarde euro.

Importurile scad – creștere semnificativă la export


Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (44,8% la export şi 36,3% la import) şi alte produse manufacturate  (30,3% la export şi 29,2% la import).

Cele mai mari creșteri ale exporturilor în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost consemnate pentru băuturi și tutun (+42%) și articole manufacturate diverse (+14,7%). Creștere semnificativă a fost consemnată și pentru exportul de mașini, de 12%.

Mărfurile manufacturate sunt clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.)

Cea mai mare scădere la importuri s-a consemnat pentru combustibili și lubrifianți, cu -30,2%.


La produse alimentare și animale vii, deficitul s-a majorat după șapte luni, la aproape 2 miliarde de euro, exporturile reducându-se cu 7,8%, în timp ce importurile s-au majorat cu aproape 16%.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 40,1 miliarde euro la expedieri şi de 52 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,8% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 14,9 miliarde euro la exporturi şi de 18,6 miliarde euro la importuri, reprezentând 27,2% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: