joi

19 mai, 2022

Declinul economic al Germaniei, mai sever în primul trimestru decât se estima anterior

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2021

Economia germană s-a contractat mai mult în primul trimestru din 2021 decât s-a estimat, conform datelor publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis) și citate de Reuters.

Cea mai mare economie din Europa a înregistrat un declin de 1,8% în primele trei luni din acest an, faţă de un recul de 1,7% în estimarea preliminară publicată luna trecută de Destatis. Diferența provine din înrăutățirea datelor privind consumul privat.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 3,1% în primul trimestru din 2021, după impunerea de noi restricţii pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Analiştii se aşteptau la o scădere trimestrială de 1,7% şi un declin anual de 3%.


Venitul disponibil al gospodăriilor din Germania a crescut uşor, după ce Guvernul a injectat miliarde de euro în schema de protejare a locurilor de muncă şi a majorat alocaţiile pentru copii. Dar restricţiile au dus la reducerea consumului privat.

„Declinul consumului este colosal”, a apreciat economistul Thomas Gitzel, de la VP Bank Group.

Acesta a adăugat că reducerea numărului de infecţii şi progresele înregistrate în campania de vaccinare vor sprijini redresarea economiei germane.

Cheltuielile gospodăriilor din Germania au scăzut cu 5,4% în primul trimestru din 2021, în timp ce rata de economisire a urcat la nivelul record de 23,2%.


Investiţiile companiilor în maşini şi echipamente au scăzut uşor, deşi activitatea în construcţii a crescut în primele trei luni din acest an.

Exporturile au urcat cu 1,8% în primul trimestru din 2021, datorită cererii solide din Statele Unite şi China, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 3,8%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat o contracţie economică mai mare, de 5,7%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: