vineri

19 aprilie, 2024

21 martie, 2023

Detaliile prezentate de declarațiile oficiale privind orele de discuție între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin s-au referit în principal la cooperarea economică. Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat marți două documente comune: unul care detaliază planurile de cooperare economică și unul privind planurile de aprofundare a parteneriatului Rusia-China. În ceea ce privește războiul din Ucraina, președintele Xi pare că nu a reușit să-l convingă pe Vladimir Putin să oprească agresiunea din Ucraina.

Rusia și China se vor concentra pe relația comercială: energie, materii prime, electronice

În declarațiile de presă, Vladimir Putin spune, conform BBC, că prioritatea Rusiei este comerțul și cooperarea economică cu China”.

„China este principalul partener de comerț exterior al Rusiei”, spune el, angajându-se să țină pasul și să depășească „nivelul înalt” al comerțului atins anul trecut. Putin spune că Rusia și China vor dezvolta legături în domeniul finanțelor, transporturilor și logisticii, precum și în domeniul energiei.


Președintel rus mai spune că Rusia și China „continuă să dezvolte utilizarea pașnică a energiei nucleare, Rusia ajutând la construirea de centrale nucleare în China”.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că discuțiile au fost „france, deschise și prietenoase”. Xi Jinping afirmă că cei doi s-au susținut reciproc de mai bine de 10 ani și vor continua să o facă. El spune din nou că „legăturile cu China și Rusia au depășit cu mult comunicațiile bilaterale”.

Xi Jinping face referire la relația comercială dintre Rusia și China în același mod în care a făcut-o și Vladimir Putin. Președintele Chinei spune că cele două state se va concentra pe dezvoltarea următoarelor trei domenii:

  • Comerț cu energie
  • Comerț cu materii prime
  • Comerț cu electronice

Din lista de mai sus, Rusia deține energie și materii prime, iar China produse electronice, deci se poate deduce ce schimburi comerciale se vor derula.

Vladimir Putin: Planul de pace pentru Ucraina poate fi o bază de negocieri când Occidentul și Kiev sunt pregătite


În discursul său, Xi Jinping s-a referit și la planul de pace al Beijing pentru Ucraina. „Aș dori să subliniez că suntem în permanență ghidați de Carta ONU, aderând la o poziție imparțială”, afirmă Xi Jinping, precizând că guvernul său este în favoarea reconcilierii active și „întotdeauna pentru pace și dialog”.

”China se află pe partea dreaptă a istoriei”, adaugă el, în ceea ce pare a fi o critică voalată la adresa Occidentului pentru că a furnizat Ucrainei arme.

La rândul său, Vladimir Putin a spus: „Multe prevederi ale planului de pace chinez pot fi luate ca bază pentru soluționarea conflictului din Ucraina, oricând Occidentul și Kiev sunt pregătite pentru acesta”.

Putin a precizat că a acordat o mare atenție propunerilor de pace ale Beijing în timpul întâlnirii de luni cu Xi Jinping.

Până la planurile de pace însă, Vladimir Putin a amenințat Marea Britanie că ”va fi forțat să reacționeze” dacă Ucraina primește muniție cu uraniu sărăcit împreună cu tancurile Challenger promise de guvernul de la Londra.

Vladimir Putin face referire la un anunț de luni al Ministerului britanic al Apărării, potrivit căruia Marea Britanie va furniza acest tip de muniție împreună cu tancurile promise Ucrainei.

Vladimir Putin, invitat în vizită în China

Aflat în a doua zi a vizitei la Moscova, preşedintele chinez Xi Jinping a anunțat că l-a invitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Deplasarea sa la Moscova răspunde unei ”logici istorice” a spus Xi Jinping, căci ”suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile”, a adăugat el.

”Rusia este sincer interesată de consolidarea asocierii cuprinzătoare cu China”

”Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii”, a mai afirmat Mihail Mişustin.

Portofoliul de investiţii al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investiţiilor cuprinde 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a adăugat premierul rus.

Premierul rus rus a subliniat că, în pofida situaţiei externe nefavorabile, a turbulenţelor de pe pieţele globale şi a numărului mare de sancţiuni occidentale, cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes.

China subminează influența Rusiei tocmai în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a invitat pe liderii fostelor republici sovietice din Asia Centrală să participe în luna mai la primul Summit China – Asia Centrală. Beijingul își consolidează astfel influenţa în această regiune, contestând autoritatea tradițională a Rusiei, prinsă cu războiul din Ucraina.

În telegrame de felicitare trimise separat luni şi marţi cu ocazia Nowruz, sărbătoare tradiţională care marchează venirea primăverii şi Noul An Persan, Xi Jinping i-a invitat pe liderii Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Turkmenistan şi Tadjikistan la „primul Summit China-Asia Centrală”, care va fi organizat în mai.

Toate aceste state sunt parte a proiectului gigant de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare iniţiat de China.

Întâlnirea președintelui Chinei cu premierul rus

Președintele Chinei s-a întâlnit marți cu premierul rus Mihail Mişustin, apoi a mers la Kremlin pentru discuții oficiale cu președintele Putin.

”Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia”, a subliniat preşedintele chinez în cursul întâlnirii cu şeful guvernului rus, invitându-l de asemenea pe Mihail Mişustin să viziteze China „cât mai curând posibil”.

Premierul rus a subliniat, la rândul său, importanţa primei vizite externe a lui Xi Jinping în Rusia după realegerea sa în funcţie. ”Acest lucru demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră”, a precizat premierul rus.

”Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030”, a menţionat premierul rus, dând asigurări că ambele guverne vor lucra în mod coordonat la punerea în aplicare a acordurilor la care se va ajunge la cel mai înalt nivel.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: