Opoziţia Poloniei şi Ungariei faţă de pactul UE privind migraţia a împiedicat adoptarea unei declaraţii finale comune care să includă şi acest subiect la summitul european desfăşurat vineri în oraşul spaniol Granada.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a publicat o declaraţie proprie separată pe tema migraţiei, iar declaraţia comună a summitului se referă doar la celelalte subiecte înscrise pe agendă, în special extinderea UE.
La sfârșitul summitului, premierul polonez Mateusz Morawieck, care se află în campanie electorală, în Polonia urmând să aibă loc alegeri generale pe 15 octombrie, a scris pe rețeaua socială X: „Sunt premierul Republicii Polonia. Sunt responsabil de securitatea Poloniei şi a cetăţenilor ei. Prin urmare, ca politician responsabil, resping oficial tot paragraful cu concluziile summitului despre migraţie”.
Polonia și Ungaria se opun amenzii pentru refuzul de a prelua cotele de migranți ce le revin
Pactul european privind migraţia şi azilul a fost o temă importantă pe agenda summitului european, după convenirea Regulamentului de Criză din acordul privind revizuirea politicii europene de azil, adoptat prin majoritate calificată de statele UE la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat săptămâna trecută.
Acordul, care va fi baza negocierilor cu Parlamentul European pentru un text final, înăspreşte regulile privind dreptul de azil, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, sau ca alternativă o contribuţie de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.
Polonia, care împreună cu Ungaria a votat împotriva acordului, a descris această contribuţie ca fiind de fapt o amendă. Cele două ţări contestă şi procedura prin care a fost adoptat acordul, şi anume neutralizarea opoziţiei unor state membre apelându-se la majoritatea calificată, în locul consensului.
Liderii UE au avut un nou schimb dur de replici cu Ungaria, după ce premierul țării, Viktor Orbán, a insistat că nu va sprijini reglementările privind migrația, relatează The Guardian.
Folosind un limbaj provocator în drumul său către conferință, Orbán a descris un acord fără Ungaria drept un atac asupra țării sale, deoarece liderii UE au continuat cu legile fără sprijinul său sau al Poloniei. El a susținut că legile – care nu au fost încă votate – au nevoie de sprijin unanim, dar Consiliul European a insistat public că nu este necesară votul tuturor statelor.
Viktor Orbán a acuzat, utilizând un limbaj incendiar, că Polonia și Ungaria au fost „împinse” de către alți membri ai UE să semneze un plan de reformă a migrației UE la începutul acestei săptămâni, dar nu vor susține niciun compromis la Granada. „Nu mai există nicio șansă de a avea vreun fel de compromis și acord cu privire la migrație… pentru că legal suntem violați. Dacă ești violat, legal, forțat să accepți ceva ce nu-ți place, cum ți-ar plăcea să ajungi la un compromis și un acord? Este imposibil”, a spus în cursul zilei de sâmbătă, citat de Politico.
Guvernul polonez a convocat odată cu alegerile legislative de luna aceasta şi un referendum cu patru întrebări, din care una va cere populaţiei să se pronunţe în legătură cu „primirea a mii de migranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forţată impus de birocraţia europeană”.
****