Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri că, prin neorganizarea la termen a alegerile parlamentare parţiale în colegiile vacante, guvernul încalcă legea. În consecință, instanţa obligă ”pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale”.
Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.
PNL a acționat în contencios administrativ guvernul Ponta în februarie 2015 din cauză că nu respectă termenele legale privind organizarea alegerilor parţiale locale şi parlamentare. Decizia de la București este cea de-a doua în cele 3 procese deschise de liberali, o decizie similară fiind emisă acum 2 săptămâni și la Curtea de Apel Cluj.
La ultima sa conferință de presă, preşedintele Klaus Iohannis a criticat refuzul guvernului de a organiza alegeri și a afirmat că Guvernul Ponta trebuie să organizeze alegeri.
Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat mai multe date pentru alegerile parţiale, dar ele au fost ignorate de Ministerul de Interne.
Cum își motivează inacțiunea Victor Ponta
Premierul Ponta a declarat la începutul anului, când liberalii au anunțat intenția de a da guvernul în judecată, că va organiza alegeri doar dacă va decide o instanţă, nu pentru că aşa scrie în lege. Premierul justifica amânarea alegerilor parțiale pe baza costurilor generate de această acțiune.
Unde ar trebui organizate alegeri parlamentare parţiale
Galaţi– Colegiul Uninominal nr.5 (vacant după ce Dan Nica a renunţat la funcţia din Parlamentul României pentru cea din Parlamentul European)
Bucureşti– Colegiul Uninominal nr.15 (vacant după demisia lui Alin Petrache – PSD)
Bacău– Colegiile Uninominale nr.4 şi 9 (vacante după demisia lui Viorel Hrebenciuc din Camera Deputaţilor și după demisia lui Damian Drăghici UNPR, devenit europarlamentar)
Buzău – Colegiile Uninominale nr.l şi 5 (vacante după demisia lui George Scutaru din Camera Deputaţilor și după condamnarea la închisoare a lui Gheorghe Coman – PC)
Caraș Severin – Colegiul Uninominal nr.2 (vacant după demisia senatorului Iosif Secăşan – PNL)
Covasna – Colegiul Uninominal nr.2 (vacant după demisia deputatului UDMR Olosz Gergely)
Dâmboviţa – Colegiul Uninominal nr.2 (vacant după condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la închisoare)
Dolj – Colegiile Uninominale nr.l, 2 şi 8 (vacante după ce Ştefan Stoica – PDL a fost declarat incompatibil, după ce deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat la închisoare cu executare și după ce deputatul Gheorghe Neţoiu – PPDD a fost condamnat)
Hunedoara – Colegiul Uninominal nr.l (vacant după demisia senatorului PSD Toni Greblă)
lalomiţa – Colegiul Uninominal nr.l (vacant după decesul senatorului Ştefan Stoica – PSD)
laşi – Colegiul Uninominal nr.2 (vacant după demisia lui Vasile Mocanu – PSD)
Mureş– Colegiul Uninominal nr.3 (vacant după ce senatorul Akos Mora – PNL a fost declarat incompatibil)
Vrancea– Colegiul Uninominal nr.4 (vacant prin demisia lui Miron Mitrea – PSD)
Pe lângă lista de mai sus, mai sunt vacante de facto și:
Covasna– Colegiul Uninominal 1 Camera Deputaților (deputatul Marko Attila este fugit în Ungaria, demisia sa fiind trimisă prin fax)
Brașov– Colegiul Uninominal 1, deputatul PNL Petre Roman a fost declarat incompatibil