miercuri

17 aprilie, 2024

28 octombrie, 2011

Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis confiscarea a 130.000 de dolari americani, reprezentând partea din averea nejustificată a fostului administrator al SC RIAL SRL Braşov (societate de administrare a imobilelor aflate în proprietatea Primăriei Braşov), Dan Vele, acesta fiind prima sentinţă a Curţii Supreme dată într-un dosar pe baza unei reclamaţii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Potrivit Agerpres, Pe 20 martie 2001, SC RIAL SRL Braşov a sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie – Serviciul Braşov cu privire la faptul că Dan Vele, fost administrator al SC RIAL SRL, nu şi-a depus declaraţiile de avere, nici la numirea şi nici la eliberarea din funcţie, solicitând declanşarea procedurii de cercetare a averii prevăzute de Legea 115/1996.

PNA a sesizat Curtea de Apel Braşov – Comisia de Cercetare a Averilor, care a hotărât, în mai 2003, clasarea cauzei.


În cuprinsul ordonanţei de clasare a fost exprimată şi o opinie separată, în sensul că persoanele cercetate nu justifică averea de 5.056.000.000 lei vechi, reprezentând cota de 82 % din veniturile totale de 6.094.922.000 lei vechi, adică 609.492 RON.

Pe 18 iunie 2003, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului la Comisia de Cercetare a Averii, care a stabilit că persoanele cercetate au obţinut ilicit cota de 39/50 din avere şi au trimis cauza spre soluţionare Curţii de Apel Braşov, instanţă care a menţinut soluţia, în urma unei decizii din 27 februarie 2008.

Dan şi Mirela Vele au contestat decizia la ÎCCJ, care a restituit apoi dosarul la Curtea Braşov. Această din urmă instanţă a constatat, pe 12 iulie 2010, provenienţa licită a bunurilor dobândite de familia Vele, respingând sesizarea PNA.

În noiembrie 2010, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi ANI formulează recurs, iar dosarul ajunge din nou la ÎCCJ.


După patru termene de judecată şi patru amânări a pronunţării, pe 19 octombrie 2011, ÎCCJ au admis sesizarea PNA, continuată de ANI şi Ministerul Finanţelor-Direcţia Braşov, constatând că Mirela şi Dan Vele au efectuat cheltuieli nejustificate în valoare de 129.517 USD (echivalentul a 400.081 lei).

Judecătorii au dispus confiscarea acestei sume şi îi obligă pe soţii Velea să o plătească în termen de şase luni de la data pronunţării hotărârii, care este irevocabilă.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: