joi

18 aprilie, 2024

20 septembrie, 2015

Japan Military
Confruntări Putere-Opoziție în Parlamentul japonez

Parlamentul japonez a aprobat sâmbătă un proiect de modificare a Constituției care permite armatei să acţioneze în „autoapărare colectivă” dacă interesele statului sunt ameninţate în interior sau în străinătate, relatează DPA.

Adoptarea acestui proiect înseamnă că pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, forţele japoneze ar putea să acţioneze în exteriorul granițelor naționale.

Potrivit actului normativ, armata poate acționa în exteriorul granițelor dacă sunt îndeplinite 3 condiții:

  • dacă Japonia este atacată, sau dacă un aliat apropiat este atacat iar acțiunea ostilă reprezintă un pericol clar la adresa poporului sau a supraviețuirii Japoniei
  • dacă nu mai există nicio cale de a stopa un atac, astfel încât să fie asigurate securitatea poporului și a poporului
  • utilizarea forței este limitată la minimum necesar asigurării securității

Proiectul de modificare a Constituției a fost amplu dezbătut, atât de opinia publică cât și în cele 2 camere parlamentare.

Camera inferioară a Parlamentului a aprobat legislaţia în iulie, iar Camera superioară a votat proiectul sâmbătă, după mai multe zile de proteste.

Criticii afirmă că aceste măsuri încalcă Constituţia pacifistă adoptată după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul de lege a provocat violenţe între deputaţi joi- a fost blocată intrarea premierului Shinzo Abe şi a unor miniştri în sala de dezbateri. În faţa sediului Legislativului, mii de protestatari au cerut abandonarea proiectului de lege.


Sondajele de opinie arată că peste jumătate din populația Japoniei se opune noului concept de apărare.

Statele din zonă privesc la rândul lor neliniștite această schimbare.

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Hua Chunying, s-a întrebat dacă Japonia este pe cale „să abandoneze politicile pacifiste” și a solicitat politicienilor de la Tokyo „să rămână pe calea dezvoltării pe cale pașnică și să evite tulburarea stabilității în regiune”.

Coreea de Sud a solicitat „discuții transparente legate de politica de apărare a Japoniei”. Ministerul de Externe de la Seul consideră că Japonia ar trebui să urmeze „spiritul pacifist al Constituției sale”.

Ziarul de partid din Coreea de Nord, Nodong Sinmun, a acuzat Japonia că dorește să se transforme într-un stat militarist. „Dacă Japonia se va gândi măcatr să încerce să invadeze state vecine în baza acestor legi, va urma un dezastru pentru japonezi”, a avertizat publicația.

Potrivit BBC, opoziția ar urma să atace în instanță legea adoptată de Parlament, invocând neconstituționalitatea actului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: