vineri

19 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2016

merkel-cdu-1Angela Merkel a anunţat duminică seara oficial, într-o conferinţă de presă, că va candida pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.
Aleasă prima dată în 2005, dacă va câștiga alegerile de anul viitor, Merkel ar putea să doboare recordul cancelarului Konrad Adenauer (14 ani în fruntea Germaniei) și să-l egaleze pe cel al mentorului său politic, Helmut Kohl (16 ani).

“M-am gândit neîncetat la asta. Nu este o decizie oarecare, cât timp ea este una importantă pentru țară, pentru partid și pentru mine”, a spus Angela Merkel, în conferința ce a urmat unei reuniuni a liderilor CDU.

„Sunt pregătită să candidez”, a adăugat ea, completând că o va face pentru a apăra valorile democratice.


Candidatura sa trebuie validată prin vot la convenția anuală a CDU, care va avea loc peste două săptămâni la Essen.

Dacă va fi reconfirmată ca președinte al CDU, atunci ea va putea reprezenta formațiunea la alegerile din toamna viitoare.

Sondajele o dau ca favorită în alegerile de la anul

Potrivit sondajelor, Angela Merkel, de 11 ani în funcție, are toate șansele să obțină al patrulea mandat.

Politicile privind imigrația și acceptarea a peste un milion de refugiați din Orientul Mijlociu au erodat mult încrederea populației în Merkel, dar ea swe află încă pe primul loc în prefereințele ecltoratului, arată cele mai recente sondaje.


Ultimul sondaj Emnid, comandat de publicația Bild am Sonntag și publicat duminică, arată că 55 procente din alegători sunt în favoarea unui nou termen pentru coaliția aflată acum la guvernare și condusă de Angela Merkel, comparativ cu 42%, în august.

În rândul CDU, 92% dintre membri o susțin pentru o nouă candidatură. Suportul în interiorul partenereului de coaliție SPD, 54% spun cî vor ca Merkel să rămână cancelar.

Aliații bavarezi o susțin, în pofida criticilor privind politicile cancelarului față de imigranți

Duminică a fost lămurită și poziția aliațiilor bavarezi, cei care s-au dovedit cei mai duri critici la adresa deschiderii Germaniei către refugiați.

Liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), Horst Seehofer, a salutat duminică decizia Angelei Merkel de candida anul viitor: „Ne dorim încrederea populației pentru următorii patru ani și, prin urmare, este bine să avem o situație clară”, a spus Seehofer.

CSU i-a cerut cancelarului german să fie de acord cu impunerea unei limite în ceea ce privește numărul solicitanților de azil pe care Germania este dispusă să-i primească în fiecare an, după ce în 2015 în această țară au sosit peste 890.000 de migranți.

Merkel a respins impunerea unui plafon, insistând pe menținerea politicii sale a „ușilor deschise” pentru persoanele care fug din calea conflictelor și a războaielor din Orientul Mijlociu și din Africa. Ea a explicat că nu poate exista un plafon atunci când este nevoie de oameni care au nevoie de protecție.

Un anunț important pentru viitoarea configurație a centrilor de putere globali

Angela Merkel (62 de ani) este fiica unui pastor și s-a născut în Germania de Est. Este considerată liderul informal al UE și aceasta nu numai pentru că se află la conducerea celei mai puternice economii din Europa, ci pentru că și-a asumat acest rol în crizele care au zguduit continentul (criza financiară și cazul Greciei, criza imigranților).

Acum, de la ea se așteaptă apărarea Uniunii de valul de populism ce amenință continentul, convingerea celor state membre pentru a opta pentru mai multă Europă și, mai ales, gestionarea relației transatlantice, care pare să se fi complicat după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

De altfel, în noul context,  întâlnirea de săptămâna trecută dintre Barack Obama și Merkel, cu ocazia ultimului turneu oficial în Europa al președintelui american în funcție, și declarațiile acestuia au fost interpretate de analiști ca o predare a ștafetei la conducerea lumii occidentale.

Președintele SUA a spus că ar vota-o pe Merkel dacă aceasta va decide să candideze din nou pentru postul de cancelar.

Cei doi lideri au încercat să găsească un ton liniștitor în timpul conferinței de presă de rămas bun de joi, subliniind importanța parteneriatelor internaționale în fața incertitudinilor prezentate de alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii.

Vorbind despre ascensiunea populismului în lume, președintele SUA a cerut atât cetățenilor americani cât și celor europeni să-și asume atitudinile democratice în fiecare zi, și nu doar cu ocazii electorale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: