joi

28 martie, 2024

30 mai, 2016

politicoDecizia președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Junker de a călători în Rusia luna viitoare este privită cu nemulțumire de către Statele Unite sau câteva state Europene, chiar și de membri ai propriului staff.

Un purtător de cuvânt al președintelui CE a anunțat luni că Jean-Claude Junker a acceptat invitația de a participa la Forumul Economic Internațional de la St. Petersburg, versiunea rusească a Forumului Economic de la Davos, care începe la jumătatea lunii iunie.

Potrivit Politico, care citează surse diplomatice, temerile sunt legate de posibilitatea ca vizita lui Jean-Claude Junker la St. Petersburg va fi de natură să consolideze poziția lui Vladimir Putin chiar înainte de momentul în care statele UE ar trebui să decidă continuarea sancțiunilor impuse Rusiei ca răspuns al agresiunilor comise împotriva Ucrainei.

Temeri legate de decizia președintelui CE


Președintele CE ar fi primul șef al unei instituții europene care ar vizita Rusia după martie 2014, momentul în care s-au decis măsurile de răspuns la anexarea Crimeii și susținerea rebeliunilor din estul Ucrainei de către Rusia.

”Întâlnirile organizate de dragul întâlnirii, ca aceasta, nu aduc nicio valoare adăugată relațiilor UE-Rusia. Kremlinul folosește întâlnirile de acest gen pentru a da impresia de normalitate și, de obicei, transmite acest mesaj în plan intern”, a declarat pentru Politico Linas Linkevicius, ministrul de Externe din Lituania.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt, a anunțat luni participarea președintelui CE la Forumul de la St. Petersburg, între 16-18 iunie, precizând: ” Președintele Junker va folosi acest prilej pentru a transmite conducerii Rusiei dar și unei largi audiențe viziunea europeană legată de actualul stadiu al relațiilor UE-Rusia”.

Schinas nu a anunțat dacă Junker se va întâlni în privat cu Vladimir Putin, dar a precizat că ”este evident că, din moment ce ambii lideri se vor afla în același loc, vor trebui să se întâlnească, pentru că participă la același eveniment”.


Oficiali europeni afirmă că Jean-Claude Junker ar putea să anuleze vizita dacă relațiile cu Rusia se deteriorează suplimentar în viitorul apropiat, dacă Vladimir Putin va decide să facă noi gesturi provocatoare, sau dacă situația din Ucraina se va deteriora.

Două surse diplomatice europene au declarat pentru Politico că membri ai staff-ului președintelui CE l-au sfătuit pe acesta să nu accepte invitația părții ruse.

UE este așteptată să reînnoiască sancțiunile impuse Rusiei, sancțiuni care expiră în iulie 2016, chiar dacă există state care militează pentru o relaxare a acestor sancțiuni.

Participanții la forumul economic organizat de Rusia

Programul forumului economic conține o listă lungă de participanți de top din grupuri de analiză, grupuri media sau din mediul economic internațional, dar printre vorbitori doar două personalități se apropie oarecum de primul nivel de reprezentare politică europană: ministrul de Externe al Ungariei și ministrul Turismului din Grecia.

Între vorbitori se mai numără fostul ministru de Externe al Franței Hubert Védrine și fostul Comisar european pentru Comerț Peter Mandelson, acum lobby-ist.

De menționat că întâlnirile cu președintele rus Vladimir Putin nu constituie tabu: secretarul de stat John Kerry s-a întâlnit cu președintele rus în martie, pentru discuții legate de conflictul sirian, iar relațiile diplomatice dintre Rusia și UE nu sunt suspendate.

Între septembrie 2015 și februarie 2016, Politico a contabilizat 19 delegații oficiale străine care au vizitat Moscova, majoritatea la nivel ministerial.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Politică, mai multe state, inclusiv Marea Britanie, SUA, Stalele Baltice și state din Europa Centrală, au exprimat în particular neliniștea în ceea ce privește participarea lui Jean-Claude Junker la un eveniment conceput evident în beneficiul lui Vladimir Putin.

Există opinii care indică faptul că simpla prezență a lui Jean-Claude Junker la St. Petersburg este contraproductivă. Chiar dacă Junker va transmite un mesaj ferm legat de faptul că Rusia nu respectă drepturile omului sau tratatele internaționale, ceea ce va rămâne în memoria colectivă este că președintele CE este în Rusia, afirmă una dintre surse.

Opinii divergente la vârful Europei

La nivelul instituțiilor europene, președintele Consiliului European, Donald Tusk, pare să fie exponentul liniei dure în Relația cu Rusia.

La reuniunea G7 organizată în Japonia pe 26 mai, Tusk a transmis Grupului celor mai industrializate șapte națiuni (G7) trebuie să adopte o poziție clară și dură cu privire la toate disputele teritoriale, fie că este vorba de Ucraina sau de mările din sudul și estul Chinei.

“Vă pot asigura că în ceea ce privește Uniunea Europeană, noi suntem pregătiți să prelungim sancțiunile și sunt aproape sigur că nu vom avea nevoie de discuții particulare între lideri pentru a decide sancțiuni în două-trei săptămâni fără mari discuții”, a adăugat Tusk, referindu-se la sancțiunile la adresa Rusiei.

Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a afirmat în luna mai că se așteaptă la o prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei. ”Șefi de stat și de guverne au condiționat ridicarea sancțiunilor de transpunerea deplină în practică a acordurilor de la Minsk. Or, nu s-a ajuns la aceasta până acum”, a răspuns Federica Mogherini, întrebatăde Die Welt dacă aceste sancțiuni ar putea fi prelungite.

La nivelul statelor membre UE, Germania pare să fie mai flexibilă. Vicecancelarul Sigmar Gabriel, totodată ministrul german al Economiei, a îndemnat în martie Uniunea Europeană (UE) să acţioneze astfel încât până în vară să ridice sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu conflictul din estul Ucrainei.

Principii agreeate la Bruxelles

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au convenit încă din martie 2015, în mod unanim, asupra a “cinci principii directoare” ale politicii blocului faţă de Rusia.

În primul rând Rusia trebuie să respecte şi să implementeze deplin acordurile de la Minsk, încheiate în februarie 2015, iar Bruxellesul nu va recunoaşte anexarea “ilegală”, în martie 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a declarat Mogherini.

Consolidarea relaţiilor UE “cu partenerii noştri din (Europa de) Est şi alţi vecini, inclusiv din Asia Centrală” şi independenţa energetică a Uniunii reprezintă totodată principii.

Şefii diplomaţiilor au recunoscut, de asemenea, necesitatea unui “angajament selectiv cu Rusia în probleme de politică externă” precum războiul din Siria şi lupta împotriva terorismului, a precizat Mogherini.

“Voinţa unei susţineri tot mai mari a societăţii civile ruse” este al cincilea principiu convenit luni a mai declarat şefa diplomaţiei europene.

Pe fondul acestor decizii politice, Financial Times a anunțat că Bruxelles-ul a cerut băncilor europene să fie prudente în achiziționarea primei emisiuni de bonduri lansată de Rusia după impunerea sancțiunilor Occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu vad nimic rău in acceptarea invitației de către J.C. Junker, dimpotrivă, cred ca numai contactele diplomatice la nivelul cel mai înalt, pot duce la soluții pașnice!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu vad nimic rău in acceptarea invitației de către J.C. Junker, dimpotrivă, cred ca numai contactele diplomatice la nivelul cel mai înalt, pot duce la soluții pașnice!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: