vineri

19 aprilie, 2024

6 mai, 2020

Un studiu publicat miercuri de IRES arată că aproximativ trei sferturi dintre părinții din România susțin decizia autorităților de a nu redeschide unitățile de învățământ în acest an școlar, chiar dacă pentru o treime dintre aceștia asigurarea unui program echilibrat între muncă și îngrijirea copiilor a reprezentat o dificultate.

Starea de urgență impusă de pandemia de COVID-19 a produs numeroase schimbări, inclusiv în sistemul educațional, iar studiul IRES se concentrează asupra provocărilor întâmpinate de părinții elevilor înscriși în sistemul educațional din România.

Ca perspectivă, studiul arată că:

  • O cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit redeschise grădinițele.
  • Aproximativ o cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit redeschise creșele.
  • Două treimi dintre părinți vor avea, până la vacanța de vară, copiii în grijă.

Datele prezentate miercuri sunt cele care au evaluat percepțiile și atitudinile părinților cu copii de până la 19 ani din România și a părinților cu copii școlari cu privire la deciziile autorităților de a nu redeschide instituțiile de învățământ și cele privind felul în care ei au gestionat activitățile de învățare ale copiilor în perioada stării de urgență.

Munca de acasă cu copiii

Potrivit cercetării IRES, șapte din zece respondenți spun că, pe durata stării de urgență, copiii lor au fost mai mult în îngrijirea părinților, aproximativ unul din zece spun că elevii nu necesită supravegherea unei persoane adulte și 14% declară că școlarii au fost în îngrijirea bunicilor sau altor membri ai familiei.

Opt din zece părinți cu școlari care declară că lucrează de acasă spun că sunt eficienți la muncă, șase din zece spun că nu au dificultăți cu realizarea unui program echilibrat între muncă și îngrijirea copiilor și puțin peste trei sferturi consideră că nu au dificultăți cu separarea spațiului exclusiv pentru muncă în propria locuință.

Mai mult de o treime dintre părinții care lucrează de acasă spun că, dacă această situație se va schimba, tot ei vor fi cei care se vor îngriji cel mai mult de copii în perioada următoare.


Studiul a fost realizat în perioada 27 – 30 aprilie 2020. Cercetarea a urmărit să afle modul în care copiii din România au acces la educație online și la infrastructura necesară, dar a evaluat și modul în care părinții percep toate aceste schimbări și cum fac față acestor provocări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: