joi

18 aprilie, 2024

27 mai, 2017

Prima vizită oficială a președintelui Donald Trump la noul sediu NATO din Bruxelles pare să fi stârnit confuzie în rândul aliaților.

Liderii NATO sperau să îl audă pe Donald Trump susținând explicit principiul de bază al Alianței, care afirmă fără echivoc că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor. În schimb, au avut parte de admonestări similare celor lansate în campania electorală din cauză că nu respectă standardul promis de finanțare a domeniului Apărării.


”Dacă va eșua în continuare să își convingă aliații europeni că poate înțelege care este rolul NATO și că esența acestei alianțe stă în Articolul 5, atunci Trump va pierde credibilitate în Europa”, este concluzia pe care a formulat-o pentru Euractiv Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO.

Reuniunea, privită de peste Ocean

The Washington Post remarcă faptul că mesajul dur a fost lansat, paradoxal, la o reuniune care trebuia să demonstreze unitate, determinând mulți lideri ai statelor membre NATO să ridice sprâncenele a mirare.

Analiștii publicației americane mai remarcă faptul că Donald Trump dorește totuși să întărească prezența americană în Europa, propunerea de buget prezentată la începutul săptămânii conținând o majorare cu 41% a fondurilor alocate activităților militare în Europa. Iar în discursul rostit la Bruxelles el a admis că Rusia este un risc de securitate.

În privința Rusiei, administrația americană transmite însă mesaje contradictorii- Gary Cohn, consilier economic la Casa Albă, a declarat vineri Associated Press că președintele ”examinează” viitorul sancţiunilor impuse de Statele Unite Rusiei. . Întrebat ce anume examinează Casa Albă în privința sancțiunilor, el a răspuns doar că Donald Trump are ”multe opțiuni”.

Nemulțumirile lui Donald Trump


”Membrii NATO trebuie să plătească  partea corectă și să își respecte obligațiile financiare, căci 23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru propria lor apărare. Situația asta nu este corectă pentru contribuabilul american. Iar multe națiuni sunt datoare cu sume impresionante pentru trecut, datorii pe care nu le onorează. Trebuie să admitem că, pe fondul subfinanțării cronice și a creșterii amenințărilor, cei 2% din PIB nu sunt suficienți pentru a recupera diferențele în ceea ce privește calitatea echipamentelor, capacitatea de reacție  sau chiar dimensiunea armatelor. Trebuie să recuperăm anii pierduți. 2% este minimum esențial pentru a face față amenințărilor foarte reale și foarte periculoase de azi”, a afirmat în discursul său Donald Trump.

Insistența cu care Donald Trump vorbește de ”datoriile” unor aliați a deranjat deja lideri europeni, în special pe cancelarul Angela Merkel, căruia i s-a reamintit și în cursul vizitei la Casa Albă că țara sa este datoare cu ”sume importante”, scrie Politico.

Tirada lui Donald Trump a provocat nedumerire

Mulți lideri europeni au fost surprinși când Donald Trump a adus în discuție chiar noul sediu NATO atunci când a discutat despre contribuții financiare. ”Să știți că niciodată nu m-am întrebat cât ne-a costat acest sediu nou. Pur și simplu refuz să fac asta, dar e foarte frumos”, a spus președintele american, care a mai punctat: ”În ultimii 8 ani, SUA au alocat apărării mai mult decât au cheltuit împreună tot restul membrilor NATO.”

Tirada lui Trump pare să fi avut efecte imediate, secretarul general Jens Stoltenberg afirmând că mesajul președintelui Trump a fost bine primit, scrie Politico. Drept urmare, Alianța va analiza mai mult decât simpla decizie bugetară. ”Vor exista planuri naționale ce vor acoperi 3 domenii majore: bani, capabilități și contribuții”, a anunțat Jens Stoltenberg.

Thomas Wright, director al Centrului pentru Statele Unite și Europa, a carafcterizat însă pentru The Guardian ”etapa NATO” a primului turneu internațional al lui Donald Trump drept un ”eșec politic de proporții epice”, care ”va crește riscul ca Vladimir Putin  să îl pună la încercare în următorii ani”.

The Guardian analizează nu doar mesajele, ci și diferențele de comportament ale lui Donald Trump din Europa, unde a părut tot timpul în confruntare cu cei pe care i-a întâlnit, și din Arabia Saudită, acolo unde a părut mereu încântat de atenția care i s-a acordat.

Concluzia publicației britanice este că aliații europeni nu au plecat de la Bruxelles prea liniștiți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: