marți

4 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 septembrie, 2022

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat în ședința de guvern de miercuri că România nu trebuie să elimine pensiile speciale, deoarece ele sunt peste tot în Uniunea Europeană.

În acest sens, ministrul a susținut că în fața Comisiei Europene trebuie clarificat că în România nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale sau de serviciu.

„România nu se poate comporta ca o țară sălbatică. Pentru că aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale.


Nu suntem țara din UE care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc să fim printre puținele, sau singura țară din Uniunea Europeană, care să eliminăm. Trebuie căutată o soluție de mijloc și trebuie un mecanism care trebuie să fie echilibrat, nici să cădem în extrema aia în care să zicem pensiile speciale să fie eliminate.

Cred eu că o cale de mijloc este necesară ca să ieșim din acest impas. Prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională.

Așa cum arată acum decizia Comisiei noi, ca stat membru, putem spune că noi în legislația națională, nu avem (n.red de pensii speciale), avem pensii ocupaționale, pensii de serviciu și acesta este primul lucru pe care trebuie să îl avem cu Comisia.

Și este important ca la nivelul politic acest lucru să se discute. Nu cred că vreun guvern sau parlament din UE ar lua o astfel de decizie”, a declarat Marcel Boloș.


România are de îndeplinit un jalon din PNRR care prevede ca, până la finalul anului, pensiile speciale să fie aliniate la nivelul contributivității.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: