Dacă Guvernul ar opta pentru reducerea impozitului pe venit în cazul salariului minim pe economie, ponderea acestor contracte ar urca de la o treime, în prezent, la două treimi din totalul Contractelor Individuale de Muncă (CIM), a declarat luni premierul Marcel Ciolacu. De aceea, Executivul este în favoarea deducerilor aplicate pentru familiile cu copii, a explicat liderul PSD.
Ministerul Muncii a publicat un proiect de hotărâre de guvern ce prevede reducerea taxării muncii pentru familiile care au cel puţin doi copii, astfel încât să crească veniturile nete ale acestora, în funcție de venituri și de structura familiei.
Toate informațiile colectate și analizate – se precizează în proiectul de HG pentru aprobarea „Strategiei naționale pentru implementarea performantă a politicilor familiale, precum și a Indicatorilor de performanță în domeniul politicilor familiale” – arată că „veniturile medii disponibile sunt puternic diferențiate de mărimea gospodăriei”. „Veniturile disponibile pe o persoană sunt cu atât mai mari, cu cât este mai scăzut numărul de copii din gospodărie”, mai spune documentul.
Pentru gospodăriile fără copii, veniturile disponibile medii pe persoană sunt semnificativ mai mari, cu 28,4%, față de cele care au copii. Diferențele persistă între mediile de rezidență.
Documentul menționează această măsură în Planul de acțiune, cu termen de finalizare 2028, dar fără nicio precizrae la rubrica impact bugetar.
Scăderea taxării pentru familiile cu cel puțin doi copii, prioritate – premierul
Marcel Ciolacu a explicat luni că se lucrează la reforma fiscală asumată prin PNRR, ce va fi elaborată probabil anul viitor, dar unele măsuri pot fi decise mai rapid. În opinia sa, reforma fiscală trebuie să vizeze deducerile, iar prioritatea este reducerea impozitării cu cel puțin doi copii:
„Este evident că anul următor va fi – este trecut în PNRR – o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. (…) Nu, momentan, bugetul de stat suportă toate aceste cheltuieli. Trebuie să intrăm într-o normalitate. Mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat. Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca la cei care au doi copii să începem să scădem”.
Premierul promite creșe și grădinițe pentru a stopa scăderea fertilității
Marcel Ciolacu a mai declarat luni că vor fi dezvoltate servicii sociale pe modelul occidental – creșe, grădinițe, after-school etc. – pentru a stopa declinul demografic. Acest fenomen se manifestă în România de peste trei decenii și toate guvernările au promis soluții.
În viziunea premierului Ciolacu, deducerile au și rolul de a încuraja tinerii să-și întemeieze familii și să aibă copii:
„Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm. (…) Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile – şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private – prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”.
Marcel Ciolacu: În acest moment, nu pot să scad impozitarea venitului minim
USR a propus de câțiva ani eliminarea impozitului pe venit în cazul angajaților care au în CIM-uri salariul minim pe economie, dar premierul Ciolacu, pornind de la premisa că firmele folosesc orice oportunite pentru a frauda statul, spune că această soluție nu poate fi aplicat acum:
„Eu nu pot să scad în acest moment la venitul minim, pentru că o treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiţi pe venitul minim, ştim cu toţii acest lucru, da. Dacă scad la venitul minim o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluţii empirice, luate după ureche şi doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. România a depăşit momentul amatorismului”, a declarat Ciolacu.
****