joi

28 martie, 2024

10 iulie, 2016

academie sriAcademia Națională de Informații a SRI încearcă să îngroape scandalul doctoratelor conduse de Gabriel Oprea și a anunțat vineri că nouă personalități acuzate de plagiat au renunțat la titlul de doctor, deci analiza acuzaţiilor de plagiat şi-a pierdut obiectul și nu se mai impune.

Ministerul Educației, condus acum de fostul rector al Universității București Mircea Dumitru, afirmă însă că, potrivit prevederilor legale, cei 9 nu pot renunța pur și simplu la acest titlu. De altfel, cu o zi înainte ca Academia SRI să dea publicității comunicatul său, joi, Ministerul a atenționat academia ”Mihai Viteazul” asupra posibilităţii de retragere a titlului de doctor care, afirmă ministerul, trebuie să urmeze prevederile descrise de ordinul de ministru nr. 3.481/24.03.2016.

Acest ordin nu conține noțiunea de renunțare la titlul academic, dar stabilește procedurile de analiză a tezelor suspecte de plagiat precum și măsurile legale care se impun, din rândul cărora se poate desluși resortul din spatele comunicatului de vineri al Academiei SRI: salvarea statutului de școală doctorală.


Pentru aceasta, Academia recurge la același artificiu legislativ încercat în trecut, fără succes, de primul demnitar român acuzat de plagiat- Victor Ponta.

Ce aflase Academia de la Ministerul Educației

Portalul româniacurată.ro a încercat să verifice începând cu luna iunie informația potrivit căreia 9 dintre cei care au obținut titlul de doctor al Academiei SRI au anunțat renunțarea la acest titlu. La solicitarea formulată Ministerului Educației, acesta a răspuns abia pe 7 iulie, după remanierea lui Adrian Curaj:

1. Prin adresa nr. 1061164/9.03.2016 a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” au fost transmise Ministerului Educaţiei cererile de renunţare la titlul de doctor în baza prevederilor OUG 94/2014, formulate de următoarele persoane:

  • Radu Stroe
  • Daniel-Andrei Moldoveanu
  • Romeo-Marius Raicu
  • Mihai Stănişoară
  • Dimitrie Bogdan Licu
  • Adela-Loredana Popescu (Neagu)
  • Mihai Tudose
  • Neculai Onţanu
  • Loredana-Claudia Diaconescu (Radu)

2. Tezele de doctorat ale persoanelor menţionate anterior au fost susţinute public în perioada 2010-2013, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gabriel Oprea.


3. În absenţa procedurii prevăzută de OUG nr. 94/2014 la.art. 12, alineatele (7^1) şi (7^2), cererile celor 9 persoane nu au putut fi soluţionate. Prin adresa de răspuns, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a atenţionat Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” asupra posibilităţii de retragere a titlului de doctor, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.481/24.03.2016.

Ce încearcă Academia SRI

Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul a transmis vineri un comunicat în care anunță (sublinierile aparțin redacției):

În baza mandatului stabilit de factorii de decizie ai comunităţii academice din cadrul Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”, Consiliul Științific al academiei a finalizat activitatea de evaluare a respectării standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.

Consiliul Ştiinţific a luat notă de faptul că, în perioada de referinţă analizată, aspecte referitoare la calitatea şi consistenţa activităţii de cercetare, în special la nivelul Şcolii Doctorale, au făcut obiectul unor luări de poziţii în spaţiul public, în maniere preponderent negative, cu trimiteri la suspiciuni referitoare la existenţa plagiatului în conţinutul unor teze.

Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” au renunţat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunţare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. şi înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale.

Prin raportare la activitatea Şcolii doctorale, rezultatele preliminare ale evaluării tezelor de doctorat relevă respectarea cerinţelor de formă şi conţinut specifice perioadelor în care au fost realizate, cu menţiunea că pentru unele dintre acestea, finalizate preponderent în perioada 2010-2011, au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice şi politicile de calitate din prezent.

Autorii acestora au fost informaţi pentru a formula puncte de vedere şi pentru a corecta lucrările elaborate, în condiţiile legii, urmând a fi informată şi Comisia de etică a Academiei pentru a dispune măsuri, după caz, în acord cu metodologiile în vigoare.

De asemenea, Consiliul Științific a analizat stadiul implementării obiectivelor strategice de dezvoltare a pilonului de cercetare ştiinţifică al academiei.

În rezumat:

1. Academia SRI a demarat propria investigație, fără să aștepte un verdict al CNATDCU

2. În timpul investigației, Consiliul Științific a constatat că cei cercetați au renunțat la titlu, chair dacă nu există bază legală actuală pentru acest demers. În această situație, Consiliul constată că nu mai are obiect al cercetării.

3. Totuși, Consiliul Științific le cere autorilor să corectele lucrările elaborate.

Miza acțiunii Academiei SRI

Revenind la precizarea Ministerului Educației, care a indicat că ordinul de ministru nr. 3.481/24.03.2016 este singurul care guvernează domeniul titlurilor doctorale, să citim prevederile legale:

Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), ce constituie anexa ordinului indicat de minister, stabilește printre altele metodologia de evaluare a tezelor de doctorat și modul de soluționare al contestațiilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau etică profesională, inclusiv plagiatul.

Descărcați AICI anexele ordinului 3.481

Finalul acestor proceduri este foarte important:

Anexa 2, Cap. VI, Art.19.

Prin votul asupra raportului comisiei de lucru, Consiliul general CNATDCU adoptă una dintre următoarele propuneri:

a. Menținerea titlului de doctor

 

b. Retragerea titlului de doctor și propunerea de măsuri care se impun referitor la conducătorul tezei de doctorat și membrii comisiei de susținere a tezei de doctorat

De remarcat: retragerea titlului de doctor este însoțită de măsuri complementare, măsuri descrise la Art. 33:

Anexa 2, Cap. VI, Art.33.

În cazul în care decizia finală a Consiliului general CNATDCU confirmă nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, Consiliul va propune ministrului educației luarea următoarelor măsuri, alternativ sau simultan

a. Retragerea calității de conducător de doctorat/ atestatului de abilitare

b. Retragerea titlului de doctor

c. Retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.

Decizia Ministerului Educației nu are cale de atac.

Revenind la chestiune:

1. CNATDCU are pe masă 9 sesizări de suspiciune de plagiat a tezelor doctorale susținute la Academia SRI.

2. Toate acuzațiile formulate împotriva celor 9 sunt susținute cu probe, deci toți au în față perspectiva deciziei de retragere a titlului academic.

La prima vedere, demersul Academiei SRI pare că încearcă să-i salveze onoarea- dacă se poate vorbi de așa ceva- lui Gabriel Oprea, coordonator al tuturor celor 9 teze doctorale.

Amploarea fenomenului indică însă faptul că Academia SRI încearcă de fapt să își salveze propria onoare, dacă nu cumva aceasta a fost deja pierdută prin ”coabitarea” cu un personaj de talia lui Gabriel Oprea.

curajCurajul domnului Curaj

În ciuda acțiunilor pe fond corecte, ministrul Adrian Curaj a fost suspectat, în special de cei puțini care s-au aplecat asupra subiectului sensibil al tezelor de doctorat plagiate, de temporizare.

Sigur, Adrian Curaj a îndreptat erorile în materie comise de predecesorii săi.

E vorba de grosolănia comisă de Liviu Pop, care în 2012 a desființat CNATDCU pur și simplu numai ca să-l salveze pe Victor Ponta.

Sau de abuzurile comis de Sorin Cîmpeanu, care în 2015 i-a facilitat lui Victor Ponta, prin ordonanță, să renunțe la titlul de doctor obținut prin plagiat, sau care în 2015 a relaxat criteriile prin care se putea ajunge în poziția de conducător de doctorat.

Problema este că lucrurile s-au mișcat foarte greu, a recunoscut-o chiar premierul Dacian Cioloș după schimbarea operată la Educație. ”Eu aş fi vrut să avem rezultate şi cel puţin suspiciunile de plagiat prezente în spaţiul public şi pentru care au fost depuse plângeri să fi fost rezolvate până acum. A început să lucreze această structură, dar nu aşa de repede cum mi-aş fi dorit”, a afirmat premierul Cioloș la TVR.

O posibilă explicație a modului în care a acționat Adrian Curaj este conținută chiar de Declarația de interese depusă de acesta la Guvern: fostul ministru Curaj este membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, o „instituție de interes național” înființată în 2012 la inițiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea și aflată în coordonarea MAI, MApN și SRI.

Descărcați AICI declarația de interese completată de Adrian Curaj

Adrian Curaj a mai fost acuzat că a numit în CNATDCU- forul suprem în judecarea cazurilor de plagiat- persoane care au protejat autori sau coordonatori de teze de doctorat suspecte a fi fost plagiate. Cele mai contestate astfel de numiri sunt cele ale foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Sorin Câmpeanu, care au mușamalizat scandalurile legate de plagiatele lui Gabriel Oprea și Victor Ponta.

Cine sunt doctorii lui Oprea care vor să renunţe la titlu

radu stroeRadu Stroe – fost ministru de Interne în Cabinetul Ponta. Şi-a dat demisia după bâlba autorităţilor care trebuiau să se ocupe de misiunea de salvare în cazul accidentului aviatic din Apuseni din ianuarie 2014, când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, Radu Stroe este considerat a fi ministrul de Interne responsabil pentru reprimarea brutală a protestelor de la Pungești, din toamna lui 2013.

Daniel-Andrei Moldoveanu este fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidenţiale – Departamentul Securităţii Naționale – şi Director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii pe vremea preşedintelui Traian Băsescu.

Moldoveanu a făcut parte, alături de Dorin Cocoş, dintre cei care ar fi intervenit în favoarea afaceristului Horia Simu astfel încât acesta să obţină despăgubirile ilegale de 8 milioane de euro, după ce cumpărase cu numai 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren din Constanţa. Moldoveanu a fost audiat ca martor în acest dosar ANRP. O parte din comision ar fi ajuns şi la el, însă a scăpat de acuzaţii în mod miraculos.

mihai-tudoseMihail Tudose a fost ministrul Economiei în Guvernul Ponta. Anul trecut a fost ales vicepreşedinte al PSD în echipa lui Liviu Dragnea. În august anul trecut, Centrul român pentru jurnalism de investigaţie l-a acuzat pe Tudose de plagiat. Potrivit CRJI, o treime din teza de doctorat a lui Tudose ar fi copiată din lucrarea unui poliţist, comisarul-şef Radu Andriciuc. Acesta le-a recunoscut jurnaliştilor că i-a vândut lucrarea lui Tudose. După ce şi-a luat doctoratul, Tudose a devenit cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Mihai Tudose provine din organizaţia PSD Brăila, condusă până de curând de fostul baron Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în detenţie.

Romeo Raicu a fost deputat PDL, şeful Comsiei parlamentare de control a SIE şi liderul organizatiei PDL Sector 4.

Mihai Stănişoară a fost ministru al Apărării în Cabinetul Boc I, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională în 2007, deputat şi senator PDL. În 2013 a trecut la vechiul PNL, apoi la PLR-ul lui Tăriceanu. În 2015, a ieşit din politică. A fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan.

Un alt doctor al lui Gabriel Oprea acuzat de plagiat este procurorul general adjunct Bogdan Licu. Licu este vizat şi de o plângere penală privind plagiatul.

Adela-Loredana Popescu (Neagu) este fosta secretară a lui Gabriel Oprea, acuzată şi ea de plagiat. A fost secretar general la UNPR. Fostul preşedinte Traian Băsescu a decorat-o în 2010 şi 2011, iar actualul şef de stat Klaus Iohannis i-a acordat cea mai înaltă distincţie în stat, Steaua României, în ianuarie 2015.

Generalul în rezervă Neculai Onţanu şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, au fost arestaţi în cadrul unei investigaţii DNA privind retrocedările ilegale de terenuri contra mită. Ambii au fost acuzaţi de plagiat.

gabriel-opreaGabriel Oprea, numitorul comun

Conducătorul de doctorat, generalul în rezervă Gabriel Oprea, profesor universitar doctor, senator, fost ministru şi vicepremier pe probleme de securitate naţională, este acum anchetat şi judecat în două dosare penale.

Cel al coloanelor oficiale şi cel al limuzinei cumpărate din banii spionilor MAI de către serviciul secret al Internelor.

În octombrie anul trecut, un om a murit în timp ce îl însoţea – ilegal, susţin procurorii DNA – pe fostul vicepremier Gabi Oprea. Este vorba de tânarul poliţist Bogdan Gigină, motociclistul care i-a deschis calea ministrului ce se grăbea spre casă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: