23 ianuarie, 2019

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Shinzo Abe au abordat cu accente diferite consolidarea sistemului comercial global, în a doua zi a Forumului Economic Global de la Davos.

„Ne confruntăm cu provocările populiste, cărora trebuie să le facem față cu fermitate. Susțin cu putere ordinea multilaterală, nu una care să se termine la UE ci care să dea răspunsurile bune la provocările viitorului”, a declarat Angela Merkel, citată de The Guardian.

Angela Merkel şi-a exprimat îndoiala că o nouă abordare a sistemului comercial global nu va avea succes dacă susţinătorii schimbărilor nu-şi acomodează poziţiile.


„O arhitectură globală nu va funcţiona numai dacă suntem pregătiţi şi dornici să facem compromisuri”, a mai spus cancelarul german (foto).

Cele trei provocări cu care se confuntă Germania, în particular, sunt tranziţia energetică – pe măsură ce renunţă la producţia nucleară şi pe cărbune, creşterea ritmului de digitalizare şi schimbările demografice, în contextul adoptării unei legislaţii a imigrării pentru lucrătorii calificaţi.

La rândul său, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis că va folosi ocazia preşedinţiei sale la conducerea grupului celor mai dezvoltate 20 ţări ale lumii (G20) pentru a reconstrui încrederea în sistemul comercial global.

„Trebuie să facem din OMC (Organizaţia mondială a Comerţului – WTO, n.r.) o prezenţă mult mai credibilă. Trebuie să o reformăm ca s-o facem mai credibilă. Japonia vrea să joace un rol primordial în reformarea OMC”, a declarat Shinzo Abe (foto), miercuri, citat de Reuters.


OMC a fost paralizată de când Administraţia SUA, nemulţumită de ceea ce a numit eşecul organizaţiei de a face China responsabilă pentru lipsa de deschidere a economiei sale, a blocat noile numiri la curtea de arbitraj a instituţiei, notează sursa citată.

Analiştii consideră că pledoaria premierului japonez ţinteşte să convingă pe partenerii din G20 să susţină o abordare multilaterală care să soluţioneze confruntările dintre SUA, UE şi China, dar să şi uşureze presiunile americane privind dschiderea politici agricole a ţării sale.

De asemenea Japonia este interesată şi de tematica schimbărilor climatice. Shinzo Abe speră mai ales să obţină consensul G20 privind stoparea poluării oceanelor cu materiale plastice.

Angela Merkel şi Shinzo Abe sunt doi dintre cei doar trei lideri ai G7 prezenţi la Davos, după ce Donald Trump, Emmanuel Macron şi Theresa May şi-au anulat vizitele.

Preţul petrolului

Pe de altă parte, Rusia a avertizat că este dispusă să reducă producţia mai degrabă decât să declanşeze un război al preţurilor petrolului cu SUA, potrivit declaraţiilor lui Kiril Dimitriev, șeful Russian Direct Investment Fund şi unul dintre arhitecţii pactului dintre ţara sa şi cartelul OPEC.

„Ca să determini scăderea producţiei SUA de potrol de şist, ai avea nevoie de preţuri de 40 de dolari / barili sau mai mici, ceea ce nu este sănătors pentru economia Rusiei”, a dclarat oficialul rus la Davos.

Ca urmare a pactului Rusia – OPEC de scădere a producţiei domeniul de variaţie a preţul petrolului a urcat la 60 – 85 d dolari / baril, faţă de un minim de 30 de dolari, înregistrat anterior.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: