luni

24 ianuarie, 2022

David Cameron solicită pentru Marea Britanie postul de Comisar european pentru mediu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iulie, 2016

julien king
Ambasadorul Marii Britanii la Paris, Julian King

Premierul britanic David Cameron dorește ca următorul reprezentant al Marii Britanii în  cadrul Comisiei Europene să dețină portofoliul politicilor europene de mediu. Cameron a transmis telefonic solicitarea sa președintelui Comisiei, Jean Claude Junker, și președintelui Parlamentului European, Martin Schultz, declară pentru Politico oficiali europeni care cunosc conținutul convorbirilor.

David Cameron îl va nominaliza pe Julian King (foto), actual ambasador al Regatului Unit în Franța, pentru a ocupa una dintre pozițiile britanice în executivul european care urmează să se vacanteze în curând- actualul comisar britanic pentru servicii financiarre Jonathan Hill își părăsește postul pe data de 15 iulie.

Jonathan Hill a anunțat imediat după aflarea rezultatului referendumului organizat în Marea Britanie că demisionează din funcția pe care o deține la nivel european, atribuțiile de comisar pentru servicii financiare fiind deja trecute în sarcina vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.


În cursul săptămânii trecute, Jean Claude Junker și David Cameron au decis că Marea Britanie poate nominaliza un cetățean britanic care să completeze echipa executivă europeană până la data la cere procesul Brexit este definitivat. La momentul respectiv, cei doi au anunțat că atribuțiile viitorului comisar britanic urmează să fie stabilite ulterior.

Jean Claude Junker a transmis însă premierului Cameron, potrivit surselor citate de Politico, că viitorul reprezentant britanic al Comisiei nu poate îndeplini o funcție care implică participarea directă în procesul de ieșire al Marii Britanii din UE.

În final, împărțirea portofoliilor europene este un atribut al președintelui Comisiei. Dacă dorește să satisfacă solicitarea lui David Cameron, Jean Claude Junker ar trebui să procedeze la o remaniere a executivului european- poziția de comisar pentru mediu, afaceri maritime și pescuit este ocupată de maltezul Karmenu Vella, fiind greu de crezut că Maltei i se va acorda responsabilitatea serviciilor financiare europene.

Junker și Schultz au discutat luni posibilitatea confirmării în funcție a lui Julian King de către Parlamentul European în cadrul unui dineu cu lideri parlamentari organizat la Strasbourg.


Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze informațiile Politico, făcând însă referire la o declarație anterioară a Downing Street în care se afirmă că David Cameron ”lucrează pentru a completa cât de curând posibil poziția de Comisar atribuită Marii Britanii”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Martin Schultz nu a dat curs solicitării de a comenta informația.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Între timp, câțiva membri ai Parlamentului European au anunțat deja că vor refuza să voteze un reprezentant britanic în Comisie până când Marea Britanie nu va formaliza decizia luată prin referendum și nu va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

”Nu vom accepta ca un britanic să dețină un portofoliu obișnuit. Să nu uităm că discutăm de o persoană cu legături cu un guvern al unui stat care va părăsi Uniunea, deci cea mai bună soluție ar fi să oferim Marii Britanii un post de comisar fără un portofoliu anume”, este opinia lui Alain Lamassoure, europarlamentar francez de centru-dreapta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr