joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2017

Miniștri ai actualului  cabinet britanic dar și un șef de stat străin îl îndeamnă pe fostul premier David Cameron să accepte să candideze pentru funcția de secretar general al NATO, afirmă persoane familiarizate cu aceste discuții citate de Politico.

După aproape o jumătate de an de când a renunțat la conducerea guvernului britanic, David Cameron a purtat ”conversații”, după cum afirmă un oficial britanic, în legătură cu posibilitatea deținerii unei poziții de top în cadrul Organizației Atlanticului de Nord de la Bruxelles. Poziție pe care de această dată n-a respins-o chiar dacă în ocazii diferite a refuzat orice fel de angajament în această direcție, afirmă sursele Politico.

Funcția de secretar general al NATO, deținută în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, nu va fi disponibilă pentru cel puțin încă un an, iar una dintre persoanele cu care Cameron a discutat afirmă că fostul premier britanic nu dorește să se lanseze prematur în această cursă. Sursele Politico afirmă că o  candidatură a lui David Cameron la poziția de top în NATO este susținută de ministrul de Externe Boris Johnson, de ministrul Apărării Micharel Fallon și de ministrul de Finanțe Philip Hammond.


Cursa oficială pentru ocuparea poziției de secretar general nu va începe, potrivit oficialilor NATO, mai devreme de sfârșitul anului 2017. Candidații sunt nominalizați de țările din care provin, iar poziția de secretar general este atribuită prin consens al celor 28 de națiuni membre. Principala poziție de conducere civilă în NATO este atribuită în mod tradițional unui cetățean non-american.

Purtătorii de cuvânt ai guvernului britanic și al lui David Cameron au refuzat să comenteze informația Politico.

Unul dintre apropiații premierului Theresa May a declarat Politico că inițiativa promovării lui David Cameron nu a fost înaintată formal nici premierului, nici consilierilor acestuia.

Fostul premier David Cameron s-a întâlnit în luna ianuarie, la Londra, cu fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen, afirmă surse  din anturajul celor doi. Cameron și Rasmussen au discutat despre viitorul NATO, despre atribuțiile secretarului general  și despre amenințările pe care le reprezintă radicalismul islamic și agresiunile Rusiei asupra Ucrainei sau asupra altor zone.


Anders Fogh Rasmussen a refuzat să facă declarații despre întâlnirea cu David Cameron.

Suporterii lui David Cameron îl văd pe acesta ca fiind capabil să conducă Alianța în vremuri tumultoase, când președintele SUA, Donald Trump, exprimă îndoieli legate de funcționalitatea NATO și îi împinge pe aliații europeni să își sporească contribuțiile financiare. Aceștia mai spun că alegerea lui Cameron ar ”ancora” Marea Britanie într-o poziție de leadership pe care o poate pierde odată cu demararea negocierilor Brexit.

Calendarul schimbărilor la vârf în NATO este incert- Jens Stoltenberg a fost ales în 2014 pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea extinderii mandatului la 5 ani, și este foarte posibil să vrea să rămână la post pînă în aprilie 2019 pentru a participa la a 70-a aniversare a Alianței care, potrivit unui oficial NATO, ar putea fi marcată în cadrul unui summit special organizat în Statele Unite.

”Jens Stoltenberg este aproape de jumătatea mandatului, deci nimeni nu se poate gândi serios la așa ceva”, afirmă oficiali ai NATO, care precizează că speculațiile legate de o eventuală candidatură a lui David Cameron ”țin mai mult de agenda politică internă a Marii Britanii decât de politicile NATO”.

Susținătorii candidaturii lui David Cameron spun că ultimii doi secretari generali ai organizației au fost foști premieri, deci ar continua o așa-zisă tradiție de a desemna un fost șef de guvern în această poziție. În plus, afirmă aceștia, este de presupus că SUA vor agrea un candidat   provenind dintr-un stat care își îndeplinește ”obligația de 2%” alocați Apărării.

David Cameron este concentrat în prezent pe o serie de proiecte care îl vor ține foarte ocupat până pe la mijlocul anului 2018, inclusiv un nou rol academic în legătură cu dezvoltarea internațională, care urmează să fie anunțat în următoarele săptămâni, afirmă unul dintre apropiații fostului premier.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”O serie de oameni din guvern își doresc ca David Cameron să își asume acest rol, există o apreciere generală că ar fi foarte bun în această poziție. Marea întrebare este dacă el dorește asta”, afirmă apropiații lui David Cameron.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: