miercuri

17 aprilie, 2024

5 noiembrie, 2014

Aflat încă în aşteptarea celor 200 de milioane de dolari pe care KazMunaiGaz a acceptat să îi plătească (dar fără un termen limită), statul român propune kazahilor o nouă afacere: să construiască un combinat chimic în Dobrogea.

Statul român se află, de fapt, în dificultatea creată de modul în care a fost semnat Memorandumul: Este de fapt o contra-ofertă, afirmă surse din domeniu, pentru că firma kazahă voia să achiziţioneze, cu banii prevăzuţi pentru constituirea fondului de investiţii româno-kazah, benzinăriile scoase la vânzare la finalul lunii septembrie de Petrom.

Oricum, oricare ar fi planurile oficialilor români, acestea sunt blocate din cauză că prevederile Memorandumului Rompetrol nu sunt nici azi implementate iar documentul semnat de autoritățile române nu prevede nicio dată limită până la care părţile să se achite de obligaţii.

Declaraţia lui Răzvan Nicolescu


Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care deţine Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazahă, a anunţat miercuri, 5 noiembrie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Una din sugestiile statului român făcute celor de la Rompetrol pentru o posibilă investiţie, utilizînd acel miliard de dolari, vizează construirea unui combinat chimic nou în zona Dobrogea. Nu este o decizie luată încă. Pe lângă combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond în depozite de gaze. Ei ne-au propus achiziţionarea de benzinării deja construite, dar nu am acceptat şi nu vom accepta niciodată aşa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinării”, a afirmat ministrul Nicolescu, citat de Mediafax.

O situaţie la zi a implementării Memorandumului Rompetrol

Potrivit unui răspuns oferit cursdeguvernare.ro de către Direcţia Generală Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie, principalul pas făcut în derularea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere este acela că partea kazahă a acceptat termenii acestui document.

În rest, potrivit comunicatului citat, alte proceduri nu au avansat :

  • Departamentul pentru Energie nu a iniţiat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare SA (RRC), prin intermediul căreia Ministerul Economiei va vinde KazMunaiGaz pachetul minoritar de acţiuni (26,69% din capitalul social). Foarte posibil, pregătirea acestui document este îngreunată de faptul că Departamentul trebuie să armonizeze două chestiuni aparent ireconciliabile: pe de-o parte, în memorandum este prevăzut că acţiunile vor fi cedate KazMunaiGaz pentru suma de minim 200 milioane dolari, pe de altă parte, aşa cum cere Consiliul Concurenţei, procedura de vânzare trebuie să fie una deplin transparentă şi competitivă (ofertă publică).
  • Memorandumul prevedea constituirea unei comisii mixte de monitorizare a implementării tranzacţiei. Potrivit oficililor Ministerului Economiei, această comisie a fost constituită, „urmând ca în perioada următoare să se definitiveze modul de coordonare al acesteia”. Simplificat, comisia nu lucrează.

    În schimb,

  • În ceea ce priveşte stingerea, pe cale amiabilă, a litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi Rompetrol Group NV, statul român s-a achitat de sarcină, adică a renunţat la procesele intentate în timp pentru neplata obligaţiilor fiscale.
  • După cum s-a angajat prin Memorandum, statul, prin Departamentul pentru Energie, a solicitat ANAF să ridice sechestrul instituit (în 2010) asupra activelor Rompetrol Rafinare.

(Descărcaţi AICI răspunsul DGPAPSE)


Privit de sus, Dosarul Rompetrol arată astfel: Statul român a renunțat în 2013 la aproape 600 de milioane de dolari, așteaptă cele 200 de milioane din memorandum să vină când va binevoi KazMunayGaz să cumpere participația românească, a renunțat la procese și la executări și a primit la schimb niște promisiuni vagi și neangajante de creare a unui fond de investiții în care nu are niciun cuvânt de spus.

Mitul investiţiei de 1 miliard de dolari

Oficialii români au vorbit în permanenţă, aşa cum a făcut-o miercuri şi ministrul Răzvan Nicolescu, de fondul de investiţii de 1 miliard de dolari care, potrivit Memorandumului adoptat de guvern, va fi constituit de KazMunayGas.

România ar putea pierde o investiţie de 1,2 miliarde de euro, iar muncitorii Rompetrol îşi vor pierde locurile de muncă”, supralicita şi prim-ministrul Victor Ponta la momentul în care încerca trecerea Memorandumului prin lege emisă de Parlament.

Ce scrie însă despre acest fond în documentul adoptat până la urmă, în urma intervenţiei Curţii Constituţionale, prin Ordonanţă de Urgenţă:

Finanţare: 2.5.1- 150 milioane dolari SUA pe care TRG (Rompetrol Group N.V.) îi va asigura în decursul duratei de investiţii, pe parcursul şi în funcţie de necesarul de finanţare aferent fiecărui proiect

2.5.2- Din capitalizarea de 150 de milioane dolari SUA, contribuţia statului român, în valoare de 30 milioane dolari SUA, va fi achitată de către TRG

2.5.3- Fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi pentru finanţarea proiectelor selectate, în baza unui grad de îndatorare datorii/capital propriu de maxim 4:1

Singurul loc în care este menţionată suma de 1 miliard dolari USD este subcapitolul 2.3: „Durata investiţională: până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 miliard, în funcţie de condiţiile pieţei.

Cât despre tipul de proiecte care ar putea face obiectul investiţiilor kazahe, în Memorandul scrie: „Selecţia se va realiza de către TRG, în baza unor considerente economice solide, în conformitate cu politicile TRG în materie de investiţii.”

Memorandumul Rompetrol care "estimează" valoarea investiţiilor la 1 miliard dolari. CLICK pentru mărire

Rezumând :

  • Rompetrol Group va alimenta Fondul de investiţii cu maximum 150 milioane dolari, numai dacă vor exista proiecte.
  • Statul român nu poate impune realizarea vreunui proiect

Istoria unei afaceri din care statul a pierdut constant

Datele esenţiale ale afacerii Rompetrol :

1998– FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.

2003– Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.

2007– Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.

2010– Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea unei datori de 570,3 milioane euro.

2013– Ministerul Economiei semnează un Memorandum de înţelegere cu KazMunaiGaz. În esenţă, statului român vinde pentru 200 milioane dolari pachetul minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: