fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Chestiunea

Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații

Datoria publică măsurată oficial de Ministerul Finanțelor pe metodologia europeană a avansat doar în luna iulie 2020 aproape cât în întreg trimestrul doi, când România… Mai mult

15.09.2020

Digital

Crearea ”Bibliotecii Virtuale” – scoasă la licitație: Ce înseamnă platforma digitală cu resurse educaționale și ce presupune crearea ei

Statul român a lansat procedura de achiziție a unei ”Biblioteci Virtuale”, o Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – un proiect finanțat din fonduri UE… Mai mult

15.09.2020

Dosarul Rompetrol / Noile afaceri pe care i le propune guvernul datornicului KazMunayGas

de Victor Bratu 5.11.2014

Aflat încă în aşteptarea celor 200 de milioane de dolari pe care KazMunaiGaz a acceptat să îi plătească (dar fără un termen limită), statul român propune kazahilor o nouă afacere: să construiască un combinat chimic în Dobrogea.

Statul român se află, de fapt, în dificultatea creată de modul în care a fost semnat Memorandumul: Este de fapt o contra-ofertă, afirmă surse din domeniu, pentru că firma kazahă voia să achiziţioneze, cu banii prevăzuţi pentru constituirea fondului de investiţii româno-kazah, benzinăriile scoase la vânzare la finalul lunii septembrie de Petrom.

Oricum, oricare ar fi planurile oficialilor români, acestea sunt blocate din cauză că prevederile Memorandumului Rompetrol nu sunt nici azi implementate iar documentul semnat de autoritățile române nu prevede nicio dată limită până la care părţile să se achite de obligaţii.

Declaraţia lui Răzvan Nicolescu

Guvernul a propus companiei KazMunayGas, care deţine Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic cu bani din miliardul de dolari promis de compania kazahă, a anunţat miercuri, 5 noiembrie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Una din sugestiile statului român făcute celor de la Rompetrol pentru o posibilă investiţie, utilizînd acel miliard de dolari, vizează construirea unui combinat chimic nou în zona Dobrogea. Nu este o decizie luată încă. Pe lângă combinat, am mai propus investirea unor sume din acest fond în depozite de gaze. Ei ne-au propus achiziţionarea de benzinării deja construite, dar nu am acceptat şi nu vom accepta niciodată aşa ceva. Putem vorbi eventual de noi benzinării”, a afirmat ministrul Nicolescu, citat de Mediafax.

O situaţie la zi a implementării Memorandumului Rompetrol

Potrivit unui răspuns oferit cursdeguvernare.ro de către Direcţia Generală Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie, principalul pas făcut în derularea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere este acela că partea kazahă a acceptat termenii acestui document.

În rest, potrivit comunicatului citat, alte proceduri nu au avansat :

  • Departamentul pentru Energie nu a iniţiat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a Rompetrol Rafinare SA (RRC), prin intermediul căreia Ministerul Economiei va vinde KazMunaiGaz pachetul minoritar de acţiuni (26,69% din capitalul social). Foarte posibil, pregătirea acestui document este îngreunată de faptul că Departamentul trebuie să armonizeze două chestiuni aparent ireconciliabile: pe de-o parte, în memorandum este prevăzut că acţiunile vor fi cedate KazMunaiGaz pentru suma de minim 200 milioane dolari, pe de altă parte, aşa cum cere Consiliul Concurenţei, procedura de vânzare trebuie să fie una deplin transparentă şi competitivă (ofertă publică).
  • Memorandumul prevedea constituirea unei comisii mixte de monitorizare a implementării tranzacţiei. Potrivit oficililor Ministerului Economiei, această comisie a fost constituită, „urmând ca în perioada următoare să se definitiveze modul de coordonare al acesteia”. Simplificat, comisia nu lucrează.

    În schimb,

  • În ceea ce priveşte stingerea, pe cale amiabilă, a litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi Rompetrol Group NV, statul român s-a achitat de sarcină, adică a renunţat la procesele intentate în timp pentru neplata obligaţiilor fiscale.
  • După cum s-a angajat prin Memorandum, statul, prin Departamentul pentru Energie, a solicitat ANAF să ridice sechestrul instituit (în 2010) asupra activelor Rompetrol Rafinare.

(Descărcaţi AICI răspunsul DGPAPSE)

Privit de sus, Dosarul Rompetrol arată astfel: Statul român a renunțat în 2013 la aproape 600 de milioane de dolari, așteaptă cele 200 de milioane din memorandum să vină când va binevoi KazMunayGaz să cumpere participația românească, a renunțat la procese și la executări și a primit la schimb niște promisiuni vagi și neangajante de creare a unui fond de investiții în care nu are niciun cuvânt de spus.

Mitul investiţiei de 1 miliard de dolari

Oficialii români au vorbit în permanenţă, aşa cum a făcut-o miercuri şi ministrul Răzvan Nicolescu, de fondul de investiţii de 1 miliard de dolari care, potrivit Memorandumului adoptat de guvern, va fi constituit de KazMunayGas.

România ar putea pierde o investiţie de 1,2 miliarde de euro, iar muncitorii Rompetrol îşi vor pierde locurile de muncă”, supralicita şi prim-ministrul Victor Ponta la momentul în care încerca trecerea Memorandumului prin lege emisă de Parlament.

Ce scrie însă despre acest fond în documentul adoptat până la urmă, în urma intervenţiei Curţii Constituţionale, prin Ordonanţă de Urgenţă:

Finanţare: 2.5.1- 150 milioane dolari SUA pe care TRG (Rompetrol Group N.V.) îi va asigura în decursul duratei de investiţii, pe parcursul şi în funcţie de necesarul de finanţare aferent fiecărui proiect

2.5.2- Din capitalizarea de 150 de milioane dolari SUA, contribuţia statului român, în valoare de 30 milioane dolari SUA, va fi achitată de către TRG

2.5.3- Fondul va atrage investiţii suplimentare de la terţi pentru finanţarea proiectelor selectate, în baza unui grad de îndatorare datorii/capital propriu de maxim 4:1

Singurul loc în care este menţionată suma de 1 miliard dolari USD este subcapitolul 2.3: „Durata investiţională: până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 miliard, în funcţie de condiţiile pieţei.

Cât despre tipul de proiecte care ar putea face obiectul investiţiilor kazahe, în Memorandul scrie: „Selecţia se va realiza de către TRG, în baza unor considerente economice solide, în conformitate cu politicile TRG în materie de investiţii.”

Memorandumul Rompetrol care "estimează" valoarea investiţiilor la 1 miliard dolari. CLICK pentru mărire

Rezumând :

  • Rompetrol Group va alimenta Fondul de investiţii cu maximum 150 milioane dolari, numai dacă vor exista proiecte.
  • Statul român nu poate impune realizarea vreunui proiect

Istoria unei afaceri din care statul a pierdut constant

Datele esenţiale ale afacerii Rompetrol :

1998– FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.

2003– Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.

2007– Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.

2010– Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea unei datori de 570,3 milioane euro.

2013– Ministerul Economiei semnează un Memorandum de înţelegere cu KazMunaiGaz. În esenţă, statului român vinde pentru 200 milioane dolari pachetul minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.11.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Soțului șefei DIICOT, condamnat la 3 ani ani de închisoare cu suspendare – sentința nu este definitivă

Vladimir Ionescu

Fostul polițist Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, procuror șef DIICOT, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului București nu… Mai mult

Stiri

Grupul Vișegrad respinge și noua formă a Pactului pe migrație

Iulian Soare

Cele 4 state europene care formează Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia- resping și noul plan de gestionare a migrației prezentat miercuri de… Mai mult

Stiri

Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari

Adrian N Ionescu

Cursul leului a depășit două zile la rând două praguri psihologice, trecând joi de 4,87 de lei / euro (până la 4,8722), după ce, miercuri,… Mai mult

Europa

Raport / UE în pandemie – guvernele au restricționat disproporționat drepturile cetățenilor europeni

Iulian Soare

Mai mult de jumătate din statele UE nu au reușit să protejeze în timpul pandemiei dreptul la adunări pașnice, conform unui raport al Uniunii Libertăților… Mai mult

Stiri

Guvernul transformă Portul Midia în zonă liberă. Cei mai importanți beneficiari

Adrian N Ionescu

Ministerul Transporturilor a pregătit proiectul de OUG prin care se va schimba Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere astfel încât să poată emite o… Mai mult

Stiri

Alocațiile copiilor se dublează – CCR a respins sesizarea Guvernului

Vladimir Ionescu

Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor, conform unor surse citate de Mediafax.… Mai mult

Stiri

Noi modele Ford și Renault: Puma ST a fost prezentat publicului. Dacia ratează producerea SUV Arkana

Raluca Florescu

Renault și Ford, cei doi mari producători auto locali, au oferit ultimele detalii privind cele mai noi modele pe care le vor lansa. Ford a… Mai mult