fbpx

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Date preliminare anunțate în întreaga Europă – tabloul economiilor europene

de Victor Bratu 13.5.2015

europaȚările din Europa au raportat miercuri estimările semnal pentru trimestrul I 2015, analiștii estimând că cifrele de creștere economică ar putea zugrăvi o imagine de ansamblu relativ încurajatoare.

Statisticile pot fi privite și în acest mod: doar 2 state- Finlanda și Grecia- sunt în recesiune, economia europeană a crescut peste cele ale Marii Brinanii sau SUA, iar prognoza generală de creștere a fost ratată cu numai 0,1%.

Economiști din întreaga Europă erau convinși că în Eurozonă creșterea economică s-ar apropia de 0,5% în primul trimestru, devansând economia britanică, care a crescut cu 0,3%, și cea a SUA, care abia a depășit 0%.

O monedă euro relativ slabă și pe un preț ieftin al petrolului au contribuit la efervescența economică din ultima perioadă, iar BCE consideră că și schema QE a contribuit la sporirea încrederii în zona euro și la stimularea creditării.

Concluzia finală: Economia Zonei euro a înregistrat o creștere de 0,4% în primul trimestru, în special cu aportul Ciprului și Franței. Din rândul statelor aflate în afara zonei, România are din nou o bună performanță.

Taabloul general, în cele ce urmează:

Germania și sindromul Bayern Munchen

Germania a anunțat o creștere economică de 0,3% pe trimestrul I 2015, mai slab decât se estima inițial- analiștii se așteptau la o creștere de 0,5%. Față de trimestrul IV din 2014 există o scădere de 0,7%.

Carsten Brzeski, economist al ING, este de părere că situația economiei germane seamană cu cea a echipei de fotbal de top din Bundesliga: ”Așa cum am văzut marți, în semifinala Champions League, o bună performanță cu este mereu suficientă să te menții în top. Așa cum Bayern Munchen (eliminată din competiție chiar dacă a învins Barcelona) va discuta, foarte probabil, noi investiții în echipă, așa ar trebui să procedeze și guvernul federal. Piața muncii pare că a ajuns la saturație, deci numai noi reforme structurale ar putea să scadă în continuare rata șomajului. În ceea ce privește investițiile, cu excepția sectorului construcțiilor, producția industrială se deplasează aproape pe orizontală deja de 4 ani.”

Franța, creștere generată de consum

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, s-a declarat satisfăcut de performanța economică a țării sale. Cifrele oficiale indică o creștere de 0,6%– ”definitiv confortabilă” a fost caracterizarea ministrului Sapin, care așteaptă rezultate asemănătoare și în trimestrele următoare.

Procentul de creștere de 0,6% din trimestrul I reprezintă cea mai bună performanță din ultimii 2 ani ai unei economii care a stagnat în trimestrul IV din 2014.

Potrivit statisticii franceze, INSEE, performanța economiei franceze are la bază o creștere a cheltuielilor casnice (consum), nu investițiile (GFCF), care au scăzut.

insee

Click pentru mărire

Diego Iscario, economist al IHS Global Insight, consideră că economia Franței va urma în viitor trendul ascendent cu toate că rata șomajului rămâne mare în continuare: ”Accelerarea rapidă din primul trimestru ar putea fi un semn că în tot anul 2015 creșterea ar putea fi mai mare de 1%, cât estimează guvernul francez. Cu toate acestea, nu cred că performanța economică ar putea fi atât de bună încât să conducă la o scădere semnificativă a ratei șomajului.”

Finlanda în recesiune

Vești proaste pentru Finlanda- economia națională a scăzut cu 0,1% în primul trimestru al anului, arată cifrele oficiale, cifre care anunțau în ultimul trimestru al anului trecut o contracție de 0,3%.

Din graficul de mai jos reiese că economia finlandeză se află în dificultate de la finalul anului 2012.

graf

Click pentru mărire

Economia Finlandei suferă din cauza mai multor probleme. Creșterea a fost afectată de măsurile de austeritate impuse în încercarea de a coborî deficitul către ținta impusă la nivel european. Finlanda nu a depășit nici problemele generate de declinul accentuat al companiei-fanion, Nokia, sau de impasul în care se află industria lemnului. Țara a fost afectată și de sancțiunile impuse Rusiei din cauza crizei Ucrainene.

Situația prezentă va genera inclusiv un avertisment din partea UE, care va emite un avertisment Finlandei din cauza deficitului bugetar.

Economia Greciei s-a comprimat din nou

Economia Greciei s-a comprimat cu 0,2%, în primele 3 luni ale acestui an, după ce în ultimele 3 din 2014 înregistrase un minus 0,4%. Grecia intrase pe pantă ascendentă anul trecut, furnizând speranțe că economia poate lăsa definitiv în spate criza, însă incertitudinea politică a ultimelor luni a afectat puternic cererea.

Cu o trezorerie practic goală, cu plata salariilor și pensiilor în pericol, Atena pare că stopează căderea economică, dar asta nu ajunge- guvernul Greciei trebuie să ajungă la un compromis cu creditorii, creditori care insistă ca oficialii să renunțe la promisiunile de creștere a salariului minim sau acordarea celei de-a 13 pensii de Crăciun.

Marea Britanie – crește șomajul, cresc salariile, scade creșterea economică

Rata șomajului în Marea Britanie a atins nivelul de 5,5%, cel mai ridicat din 2008 încoace.

Potrivit statisticilor oficiale, cifra șomerilor din Regatul Unit este de 1,83 milioane, iar câștigurile medii din primele 3 luni din 2015 au crescut cu 1,9%. În raport cu dolarul american, lira sterlină a atins un maxim al ultimelor 5 luni, fiind cotată la 1,5727 dolari americani.

Aceste date au fost anunțate înainte ca Banca Angliei să publice raportul pe inflație, raport care diminuează estimările de creștere economică pentru întregul an 2015, la 2,4% față de estimarea de la început de an- 2,9%. Pe primul trimestru, economia Marii Britanii a înregistrat o creștere de 0,3%.

Datele Olandei, Slovaciei, Italiei, Portugaliei și Ciprului

Datele de ansamblu, în graficul de mai jos:

tablouEUR

Click pentru mărire

Economia Olandei înregistrează o creștere mai lentă în primul trimestru față de cel precedent- 0,4% față de 0,8%.

Economia Slovaciei a crescut cu 0,8%, devansând previziunea de 0,6%. Austria a anunțat date preliminare în aprilie, anunțând o creștere de 0,1%.

Economia Ciprului dă semne clare că se distanțează de criza din 2013, cifra de creștere economică anunțată fiind de 1,6%.

Și Portugalia a raportat o creștere de 0,4% în primele 3 luni din 2015, ceva mai puțin decât se estima, dar egal cu cifra trimestrului IV din 2014.

Italia a anunțat o creștere de 0,3%, mai mare decât estimatul.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.5.2015

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  13.5.2015, 9:29 pm

  A fost schimbata (la nivel de Eurostat) , metoda de calcul al PIB national . Inca de anul trecut .
  Se numeste SEC 2010 si inlocuieste Sec 95 . Se stia ca efectul principal al modificarii formulelor , era cresterea de PIB (din calcul , nu din fapte) in tarile UE .
  Acum ca Grecia e in recesiune, criza profunda , nu e o noutate dar daca se calcula PIB cu normativa SEC 95 , se vedea clar ca PIB grec era in continuare in scadere .
  Noua metoda face mult bine tarilor care sint in criza de ani de zile (cu scaderi de PIB continue) . Daca ajung la PIB 0,0% acum (sau undeva la + 0 virgula ceva % ) cu vechea metoda erau SI OFICIAL TOT IN RECESIUNE .
  -Sa ne amintim ca si cincinalul se putea face in 4 ani si jumatate . Pe hartie doar . 🙂
  -Ramai extaziat cind Romania are cresteri de PIB mai mari si decit USA (care a tiparit si pompat mii de miliarde de dolari in sistem ca prostii , fara sa vada genialitatea romanilor ) 🙂

Lăsați un comentariu


Stiri

România – deficit comercial excesiv, pe contrasens cu trendul european. Consecințe

Marin Pana

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 7 luni din 2021, potrivit… Mai mult

Stiri

Insolvența City Insurance: Guvernul a modificat legea Fondului de Garantare a Asiguraților, crescând plafonul de garantare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance.… Mai mult

Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult

Stiri

După 30 de ani: A fost instalată prima platformă de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Black Sea Oil & Gas (BSOG) și partenerii săi concesionari ai perimetrului de gaze naturale Midia din zona românească a Mării Negre au anunțat finalizarea… Mai mult