vineri

19 aprilie, 2024

11 iunie, 2019

Primăria Slatina l-a dat în judecată pe fostul edil, Darius Vâlcov, pentru recuperea unui prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro constatat de Curtea de Conturi într-un raport ce datează din 2015.

Sesizarea este smenată de primarul Emil Moț (PSD) abia pe 5 iunie anul acesta, după ce Liviu Dragnea a ajuns la închisoare, fiind condamnat definitiv la o pedeapsă de trei ani și jumătate, și la două zile după ce Darius Vâlcov și-a dat demisia la presiunea noii conduceri a social-democraților.

Emil Moț este fiul judecătoarei Mariana Moț, o apropiată a social – democratului Paul Stănescu, contestatarul lui Liviu Dragnea în ultimul an în care cel ajuns acum la închisoare a mai condus PSD.


Mariana Moț, judecătoare la Curtea de Apel Craiova, a fost adusă secretar de stat în Ministerul Justiției în 2017, cu câteva zile înainte de aprobarea celelbrei OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Ea a rămas pe post și după decizia CCR de anul trecut ce le interzicea magistraților  să desfășoare activități specifice celei de legiferare sau d eorganizare și punere în aplicare a legii pe cale adminsitrativă.

În aprilie anul acesta, Mariana Moț a ales să devină inspector judiciar, în loc să se întoarcă în instanță.

Emil Moț explică de ce a depus acum sesizarea: Până acum ne-am judecat cu Curtea de Conturi, am contestat prejudiciul

Pirmarul Emil Moț susține că momentul înregistrării cererii în instanță nu are legătură cu ultimele evoluții din PSD și numai coincidența face ca cele două lucruri să se suprapună.


Din 2015 și până acum, spune el, Primăria Slatina s-a judecat cu Curtea de Conturi, adică a contestat prejudiciul.

„A fost un proces pe rol între Primăria Slatina şi Curtea de Conturi. Sentinţa finală s-a dat la Curtea de Apel Craiova şi Primăria Slatina trebuie să recupereze prejudiciul constatat de Curtea de Conturi. Din acest motiv, Primăria Slatina s-a îndreptat pentru recuperarea sumei de bani de la cei indicaţi în raport de Curtea de Conturi. Nu ştiu exact care este suma, cei de la juridic s-au ocupat de acest aspect”, a spus Emil Moţ, citat de Mediafax.

În afara lui Darius Vâlcov, au mai fost dați în judecată și 20 de foşti consilieri locali din Slatina, şeful Serviciului Juridic, Mihaela Otincelescu, precum şi secretarul Primăriei Slatina.

În 2006, Primăria Slatina, condusă de Darius Vâlcov, împreună cu Consiliul Local au împărţit un teren de peste 80.000 de mp care făcea parte dintr-un parc, în două loturi, din care unul de 55.000 mp. Această suprafaţă a fost vândută, un an mai târziu, unei firme înfiinţate în 2004, controlată de un cetăţean cipriot rezident în România.

Preţul plătit pentru teren a fost de peste 1,5 milioane de euro.

Deşi un articol din contractul de vânzare-cumpărare prevedea că municipalitatea se obligă să realizeze planul urbanistic zonal înainte ca firma cumpărătoare să solicite autorizaţia de construire, Primăria Slatina nu şi-a îndeplinit această obligaţie.

Astfel, în 2011, firma a acţionat în judecată municipalitatea şi a câştigat 1.608.725 de euro, reprezentând preţul contractului rezolvit.

La această sumă s-a adăugat dobânda legală pe circa opt ani, precum şi alte onorarii, studii, impozite şi dobânzi. Sentina favorabilă în acest caz a fost dată de Tribunalul Harghita în 2013, menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş, şi rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: