vineri

29 martie, 2024

3 aprilie, 2018

Daniel Morar, fost procuror – șef al DNA în perioada 2005 – 2012, spune că Direcția nu a aplicat protocolul semnat cu SRI niciodată în timpul celor două mandate ale sale.

După ce a aflat de semnarea, în 2009, a Protocolului (declasificat săptămâna trecută), Daniel Morar susține nu a adus la cunoștința procurorilor din DNA acest document, „dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției”.

Fostul șef al DNA i-ar fi atras atenția Laurei Codruța Kovesi că unele dispoziții sunt contrare legii


„La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI.

Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută.

La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii.

Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat.


I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol”, a declarat Daniel Morar, într-un interviu acordat Sorinei Matei și publicat pe blogul acesteia.

Atât timp cât a condus DNA, „nu au existat echipe comune de lucru cu SRI în activitatea de cercetare penală, acest lucru nefiind posibil, întrucât ofițerii din cadrul SRI nu aveau, potrivit legii, atribuții de cercetare penală”.

Daniel Morar mai afirmă că „transcrierea și redarea convorbirilor telefonice interceptate, chiar în dosarele în care SRI realiza interceptările, erau efectuate doar de către procuror și sau ofițerii de poliție, întrucât, atât potrivit Codului de procedură penală din 1968, cât și a Codului de procedură penală intrat în vigoare în anul 2014, consemnarea activităților de supraveghere tehnică putea fi realizată doar de către procuror sau de către organul de cercetare penală”.

Interviul a fost realizat după ce Protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General a fost făcut public vineri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: