joi

28 martie, 2024

1 octombrie, 2012

Mandatul ca Procuror general al României al Laurei Codruța Kovesi a încetat luni, 1 octombrie, zi în care a fost anunțat și înlocuitorul acesteia, până când numirea în fruntea Ministerului Public se va face conform procedurilor.

Kovesi a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia încetării mandatului său că l-a desemnat ca șef al Parchetului general pe Daniel Morar, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Daniel Morar se află el însuși în perioada pe prelungire (cu 6 luni) a mandatului său, până când vor fi demarate și duse la capăt procedurile de numire a celor doi magistrați cu funcții cheie în Justiția românească: Procurorul general și procurorul-șef al DNA.


Potrivit procedurii, ministrul Justiției nominalizează două persoane pentru aceste funcții, CSM își dă avizul, însă decizia finală îi aparține președintelui țării, care semnează decretele de numire a celor doi.

Importanța acestor funcții a crescut, de-a lungul timpului, și miza politică pentru ocuparea acestora. Unul dintre punctele solicitate cu insistență de Manuel barroso – președintele Comisiei Europene – către puterea de la București în timpul crizei politice provocate de susăpendarea lui Traian Băsescu a fost amânarea numirilor pentru cele două posturi cheie din justiție până când situația președinției se va stabiliza. Astfel, CE a cerut ca nicio numire la Parchete să nus e facă în timpul interimatului lui Crin Antonescu la Cotroceni – acreditând, astfel, ideea că una din mizele politice ale încercării de demitere a șefului statului a fost încercarea de subordonare a Parchetului general și a DNA.

Atât Kovesi cât și Daniel Morar și-au apuizat mandatele în fruntea celor două instituții ale Justiției și nu mai au dreptul de-a ocupa fiecare postul de până acum.

Dat fiind însă că mandatele lor sunt considerate eficiente – prin numărul mare de demnitari condamnați în acest timp – s-a vehiculat la un moment dat ideea unei rocade: Laura Codruta Kovesi să fie numită ca procuror -șef al DNA, iar procuror general să devină Daniel Morar.


De altfel, luni, în conferința de presă, Codruța Kovesi a declarat că se va întoarce la poziția deținută anterior funcției de procuror general – anume la DIICOT Sibiu. Ea nu exclude, însă, o candidatură pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Daniel Morar poate asigura interimatul la Ministerul Public timp de 6 luni. Pentru că a preluat interimatul la Parchetul general, atribuțiile sale la DNA vor fi preluate de unul din adjuncții săi.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat, în 17 septembrie, declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar (al cărui mandat a expirat în 16 februarie, fiind delegat pe funcţie încă un an-n.r.).

MJ preciza că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012, ulterior, în urma discuţiilor aprinse de la Consiliul Superior al Magistraturii, procedura a fost prelungită cu încă o lună.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată însă de preşedintele României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: