Fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar, s-a declarat, marți, nemulțumit că fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, a fost vehiculată la nivel de zvon, drept propunere pentru conducerea Direcției, în condițiile în care niciunul dintre actualii magistrați anticorupție nu a fost luat în calcul pentru șefia DNA.
Într-o emisiune a postului România TV, Daniel Morar, care este membru de drept al CSM, din postura de procuror general interimar, a precizat că marți membrii Secției pentru procurori a Consiliului au decis în unanimitate să-i recomande ministrului interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, desfășurarea unei proceduri complete de numire a procurorului general al României șia șefului DNA, dintre magistrații cu experiență, care au soluționat dosare importante.
”Decizia luată în CSM a fost în unanimitate, șase procurori”, a precizat Morar.
Ce a spus Daniel Morar despre Laura Kovesi:
- Am condus această instituție (DNA) timp de 7 ani și jumătate, știu ce au făcut acei procurori. Mi se pare absolut inadmisibil ca niciunul din numele vehiculate să nu provină de la DNA, mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA, la nivel de zvon, un om care n-a lucrat la DNA. Vorbesc în concret de doamna Kovesi sau cine o fi, pentru că, dacă DNA-ul a performat în acești ani, se datoriează doar procurorilor DNA și nu altcuiva și este normal ca în fruntea DNA să fie un procuror din DNA.
- Ce mesaj le trabnsmitem procurorilor din DNA: niciuna dintre cele 5 funcții nu e ocupată de procurori din DNA? Pot să facă dosare cu dosare cu miniștrii-parlamentari, pot să lupte să-și pună totul în joc, dar nu sunt luați în considerare pentru numiri. E un mesaj foarte clar: nu aveți ce să căutați la vârful Ministerului Public.
- Toată perfoamanța anticorupție se datorează procurorilor DNA și apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general.
- Una dintre cerinţele Comisiei Europene a fost ca următorul şef DNA să aibă expertiză şi un CV în anticorupţie, iar doamna Kovesi nu are aşa ceva.
Șefa CSM: I-am cerut premierului ca șefii Parchetului să aibă experiență
Președintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marți, că membrii Secției pentru procurori i-au cerut ministrului interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, să respecte procedura de numire a șefilor parchetului prevăzută de lege și să propună magistrați cu portofoliu bogat de rechizitorii și condamnări obținute.
„Pentru oamenii care vor fi numiţi în cadrul structurilor specializate, avem nevoie de oameni care să aibă un background în aceste structuri, un anumit portofoliu de condamnări şi trimiteri în judecată, să provină din structuri, să ştie despre ce este vorba, pentru că sunt structuri care s-au validat, s-au definit, nu mai sunt în faza de experiment, să aibă experienţă managerială”, a declarat președinta CSM.
”Pentru cele trei funcţiile de procuror general, prim-adjunct şi adjunct, trebuie să fie oameni cu experienţă managerială, la un nivel înalt de bună reputaţie şi care sunt validaţi prin profesionalism, prin integritate şi prin toate celelalte trăsături, buni comunicatori şi buni specialişti”, a detaliat Hăineală.
În conext, ea a arătat că CSM i-a cerut premierului să nu meargă pe o procedură rapidă de numire a șefilor Parchetului.
„Ceea ce trebuie făcut de viitorul ministru al Justiţiei ar trebui adoptată o procedură finalizată prin ordin, care să satisfacă prima etapă prin predictibilitate, transparenţă, toate exigenţe Comisiei şi ar trebui mers mai departe. În momentul în care vom primi propuneri, vom fixa termen, vom lăsa un anumit interval de timp pentru analiză, vom fixa termen, vom ţine interviurile”, a mai afirmat președinta CSM.
În urma discuției de marți cu procurorii din CSM, ministrul interimar al Justiției, prtemierul Victor Ponta, a declarat că nu va mai merge pe o procedură rapidă de numire a șefilor Parchetului, așa cum ceruse președintele Traian Băsescu, ci îl va lăsa pe viitorul ministru al Justiției să facă propunerile.
Miercuri, PNL este așteptat să nominalizeze un nou ministru al Justiției, după demisia Monei Pivniceru, care abia în iunie urmează să plece în funcția de membru al Curții Constituționale.
Săptămână trecută, premierul susținea că el, ca ministru interimar al Justiției, va face propunerile pentru funcțiile de procuror general al României și procuror-șef al DNA.
Președintele Băsescu îi propusese premierului să-și asume responsabilitatea propuenrii șefilor Parchetului, astfel încât șeful statului să accepte să-i numească în funcții pe cei nominalizați de Victor Ponta.
În acest context, premierul Ponta a admis că nu exclude numirea Laurei Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA, nominalizare pe care președintele Traian Băsescu ar accepta-o.