vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 noiembrie, 2016

daniel-daianu„O eventuală scădere a ritmului de creștere a PIB potențial spre 3% nu este neapărat de rău augur, având în vedere factorii care au stimulat creșterea economică prin consum”, a spus Daniel Dăianu, membru al consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) în intervenția sa cu ocazia ediției din acest an a conferinței European Union Finance & Banking Lectures Project.

Cât privește dezbaterea privind cât de apropiată ar fi o nouă perioadă de recesiune,  macroeconomistul Daniel Dăianu crede că, dacă și atunci când România va intra în recesiune, „aceasta nu se va întâmpla din cauze interne”.

Provocările cu care se va confrunta România (mai ales în anul 2017) din perspectiva lui Daniel Dăianu sunt:

  • Construcția unui buget responsabil, care să ai bă în vedere echilibrele macroeconomice; („Este preferabil să te confrunți cu recesiunea, decât cu dezechilibrele bugetare”).
  • Absorbția fondurilor europene, care  contribuie substanțial la PIB;
  • Continuarea reformelor structurale;
  • Jaful resurselor naturale. Redevențele nu sunt acolo unde ar trebui să fie”.
  • „Capcana venitului mediu”, sau a satisfacției veniturilor care vin din producția de componente pentru produse occidentale (inserția într-un lanț de furnizori – supply chain). Această „capcană nu va putea fi depășită dacă nu vom inova și nu vom primeni structura exporturilor”.
  • Unul din efectele noilor politici americane va fi fuga de lichidități spre SUA, urmată de creșterea randamentelor la titlurile de stat și de creșterea costului finanțării.
  • „Trebuie să ne îngrijoreze soldul uman al deficitului bugetar. Chiar dacă va fi aplicată eșalonat în patru – cinci ani, legea salarizării tot va pune presiune pe deficite”.
  • Decapitalizarea umană, ca urmare a exodului de competențe și de forță de muncăîn general.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: