17 septembrie, 2021

România nu a fost pregătită pentru liberalizarea pieței de energie și, ca urmare, nu are o piață concurențială reală, potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Soluțiile de ajutor pentru populație trebuie luate în condițiile unei piețe „distorsionate”.

„Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite. Asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor. (…) Avem o piață a energiei foarte distorsionată”, a spus Daniel Dăianu, la o conferință Finmedia, citat de Wall-Street.ro.


Pe de altă parte, Daniel Dăianu a adăugat că există posibilitatea plafonării de prețuri în UE, pentru ajutarea consumatorilor  vulnerabili.

Soluțiile de urgență

Plafonarea prețurilor este însă o soluție de urgență, care a mai fost practicată în România și, pentru că nu au fost atacate cauzele de fond, a fost urmată de noi scumpiri accelerate.

Valul de scumpiri ale energiei din întreaga lume a surprins România nepregătită, cu capacități de producție învechite, fără perspectiva finanțării sigure a investițiilor și cu mecanisme de piață insuficiente (nu se pot face contracte pe termen lung și nici nu se poate faqce un management al riscului).

Autoritățile române au promis că vor finaliza curând schema de ajutor a consumatorilor casnici de gaze naturale și electricitate, după ce au dat câteva detalii despre aceasta.


Totodată, Parlamentul a aprobat în regim de urgență legea protecției consumatorului vulnerabil, care trena de 10 ani.

Valul marilor scumpiri energetice din toată Europa a dus la o mare volatilitate a piețelor , care a răsturnat topul prețurilor. Prețurile țărilor din jumătatea nordică a continentului erau acum o lună mult mai mici decât cele din țările jumătății sudice. Acestea din urmă aproape au fost ajunse din urmă sau, în unele cazuri, chiar depășite de cele dintâi, marți. Scumpirile amenință să continue peste iarnă, în toată Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: