vineri

26 aprilie, 2024

3 septembrie, 2019

Dana Gîrbovan (foto), propusă de PSD ca ministru al Justiției și respinsă de președintele Klaus Iohannis, este din nou magistrat, după ce retragerea demisiei sale a fost acceptată, marți, cu opt voturi din nouă, în Secția pentru judecători a CSM.

Judecătoarea și-a dat demisia săptămâna trecută, pentru că legea fundamentală nu le permite magistraților să ocupe funcții în Executiv. Documentul nu a fost trimis de președintele CSM, Lia Savonea, șefului statului, cel care ar fi trebuit să semneze un decret prezidențial pentru finalizarea ieșirii din magistratură a Danei Gîrbovan.

Întârzierea demersului a fost considerată o manevră a Liei Savonea pentru a o ajuta pe colega sa, în cazul refuzului președintelui României de a o numi pe Dana Gîrbovan ministru.


Ședința de marți a fost una aprinsă, cu acuzații la adresa șefei CSM, iar judecătorul Andrea Chiş a solicitat chiar sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a afla dacă preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a săvârşit sau nu vreo abatere disciplinară în momentul în care ar fi negociat politic funcţia de ministru al Justiţiei. Este vorba despre o întâlnire cu Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a promovat OUG 13, reglementarea ce a scos îns tradă sute de mii de protestatari nemulțimiți de posibila amnistiere și grațiere.

Dana Gîrbovan este președinte al Uniunii Judecătorilor din România, una dintre puținele ONG-uri invitate la dezbaterile organizate la Ministerul Justiției sau în Comisia parlamentară Florin Iordache, atunci când coaliția PSD – ALDE a prezentat propunerile pentru modificarea legislației privind Justiția.

De câțiva ani refuză să dezvăluie numărul membrilor UNJR și există declarații făcute de unii foști membri care susțin că numărul acestora scăzuse anul trecut mult sub 50.

Dana Gîrbovan a susținut și argumentat multe din propunerile controversate promovate în Justiție de coaliția guvernamentală – de exemplu, prevederile din OUG 13 ce vizau abuzul în serviciu sau înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați.


A criticat dur rapoartele GRECO referitoare la intervențiile puterii pe legislația referitoare la Justiție și  a susținut că recomandările acestui organism al Consiliului UE nu sunt obligatorii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: