duminică

21 aprilie, 2024

11 iunie, 2014

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a depus o plângere penală referitoare la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui, şi a cerut anularea acesteia. Licitaţia a fost câştigată, la diferenţă de numai un milion de lei, de un grup de firme din care face parte şi GFR, companie aparţinând omului de afaceri Gruia Stoica, inculpat într-un dosar al cărui obiect este chiar licitaţia pentru selectarea operatorului de cale ferată ce urmează să transporte cărbunele extras de CE Oltenia.

Ofertele au fost depuse în luna mai, iar licitaţia a fost câştigată de o asociere din care face parte GFR şi care a cerut 255 milioane lei pentru serviciile ce urmau să fie prestate CE Oltenia.

Compania de stat CFR Marfă a pierdu, cu o sumă de 256 milioane lei.


CFR Marfă a cerut anularea licitaţiei, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a suspendat procesul de desemnare a câştigătorului.

Ministrul Transporturilor a depus o plângere penală, fără a acuza vreo persoană, dar susţinând că diferenţa foarte mică este suspectă, şi a cerut anularea licitaţiei: „Nu se poate declara un câştigător, condiţia din caietul de sarcini era să fie trei oferte, ori au existat numai două. Va trebui s-o reia”, a declarat marţi Dan Şova.

GFR: Dan Şova încearcă să influenţeze autorităţile

GFR a anunţat miercuri că-şi rezervă dreptul de a acţiona pe toate căile legale pentru soluţionarea situaţiei, deoarece oferta grupului este cea mai bună, iar CE Oltenia pierde bani cu fiecare zi de amânare a semnării contractului: „GFR atrage atenţia asupra faptului că participarea operatorilor privaţi la această licitaţie a dus la oferte financiare care sunt aproape la jumătatea valorii contractului plătit în prezent de CE Oltenia pentru serviciile de transport de cărbune şi care se ridică la 473 milioane lei pentru trei ani. Orice zi de întârziere în atribuirea contractului în noile condiţii financiare aduce pierderi importante CE Oltenia, care plăteşte în prezent preţuri cu mult mai mari decât cele care ar fi obţinute în urma procesului de licitaţie. Nu putem privi declaraţiile ministrului Transporturilor, Dan Şova, decât ca pe o tentativă de a influenţa decizia autorităţilor competente în analiza procesului de licitaţie”, spun reprezentanţii companiei, într-un comunicat remis miercuri.

Licitaţia care l-a trimis pe Gruia Stoica în arest preventiv

Depunerea de oferte trebuia să aibă loc, iniţial, pe 29 ianuarie anul acesta, dar ea a fost blocată din cauza reţinerii lui Gruia Stoica, patronul GFR.


Acesta a fost pus sub urmărire penală pentru cumpărare de influenţă și arestat preventiv, ulterior, deoarece i-a oferit avocatului Doru-Cătălin Boștină 3 milioane de lei pentru ca acesta să-i facă rost de informaţii privind oferta concurentului CFR Marfă şi, astfel, să câştige licitaţia CE Oltenia.

Valoarea contratului ce trebuia semnat pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, era estimată la 100 milioane euro, fără TVA.

Dosarul a fost trimis de DNA în instanţă, cu omul de afaceri în arest la domiciliu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: