Dan Barna: PNRR va fi aprobat în septembrie, primii bani anul viitor
duminică

24 octombrie, 2021

Dan Barna: PNRR va fi aprobat în septembrie, primii bani vin anul viitor

21 iulie, 2021

Vicepremierul Dan Barna a declarat marţi, la TVR, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi aprobat în septembrie de către Comisia Europeană și a exprimat convingerea că, la începutul anului viitor, vor veni primii bani în ţară.

„Lucrurile sunt exact aşa cum e normal să fie. Acum o săptămână, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegul meu Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, s-au clarificat marea parte a detaliilor şi pe partea de reformă şi pe partea de investiţii. În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare„, a afirmat Dan Barna, potrivit Mediafax.

Modificări ale discursului politic vizavi de PNRR

Imediat după transmiterea oficială a PNRR la Bruxelles, la finalul lunii mai, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că planul românesc va fi aprobat în intervalul celor 2 luni pe care Comisia și le rezervă pentru analiza unui plan. Cât despre avansul de 13%, ministrul Ghinea anunța că banii vin anul acesta, cel târziu în noiembrie.


Ulterior, Ministerul Investițiilor a cerut amânarea termenului de aprobare a PNRR din cauză că unor ministere Comisia le-a solicitat clarificări pe proiecte.

Era deja a doua amânare, termenul inițial pentru depunerea planului fiind anunțat de autorități în aprilie.

În iunie, premierul Cîțu declara că România nu are nicio problemă cu calitatea PNRR, afirmând că amânarea se produce dintr-un motiv banal: ”Comisia Europeană intră în vacanță, mai sunt țări în situația României”.

Mai mult, premierul preciza: ”Mă asigur că vom face un plan foarte bun din plin și nu ne va mai spune Comisia Europeană că proiectul este neeligibil. Nicio țară nu primește bani vara aceasta. După aprobare, vor veni și banii, acesta a fost planul de la început, este vorba de un avans pe care îl vom primi imediat după ce va fi aprobat. ”


Premierul s-a înșelat în ceea ce privește plățile în avans către statele cu PNRR-uri aprobate: Comisia a făcut deja, în iunie, primele plăți în contul Planurilor naționale – avansuri în sumă totală de 800 milioane euro, pentru 16 state.

Avansul de 13% din valoarea planului național se trimite imediat statului căruia i s-a aprobat documentul, deci nici afirmația de marți a lui Dan Barna referitoare la momentul în care România va primi avansul nu poate fi corectă.

Sunt 2 alternative, fie planul românesc nu va fi aprobat nici în septembrie, fie Dan Barna nu este la curent cu practica europeană: în situația în care planul va fi aprobat în septembrie, avansul va veni în cel mult o lună.

Dan Barna anunță ce ministere primesc bani suplimentari la rectificare

Vicepremierul s-a referit și la rectificarea bugetară, Dan Barna menţionând că trei domenii – transporturi, sănătate şi dezvoltare – vor primi bani mai mulţi.

„În momentul de faţă, după mulţi ani de zile, România are un buget de investiţii mare, care este şi executat (…). La această rectificare, cu siguranţă pe zona de infrastructură va fi o rectificare pozitivă, adică vor mai fi nişte fonduri alocate pentru transporturi. Domeniile anunţate de altfel şi de către premier pentru care va exista rectificare cu siguranţă sunt: domeniul transporturi, domeniul sănătate şi domeniul dezvoltare.

Sunt 3 ministere la care premierul a anunţat că vor fi alocate fonduri suplimentare la rectificare, tocmai ca dovadă explicită a faptului că investiţiile se şi întâmplă în România şi că acest guvern chiar le face. (…) Miza este ca această coaliţie şi această rectificare să asigure o stabilitate bugetară pentru perioada următoare”, a adăugat Dan Barna.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit acestuia, rectificarea va fi adoptată în guvern în săptămâna 16-20 august.

„Săptămâna asta au fost deja discuţii ale ministerelor cu Ministerul Finanţelor, săptămâna următoare vom vedea o fotografie de ansamblu, cum ar putea să arate şi care va fi suma totală a rectificării şi în a doua parte a lunii august, undeva în 16-20 august, va fi adoptată în Guvern”, a mai precizat Barna.

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ciudat punct de vedere ! Sa intelegem ca tarile care deja au inceput sa primeasca acesti bani au o evolutie „anormala”, in comparatie cu ceea ce zice Barna ca „este normal” sa fie pentru Romania ? Daca ne gandim ca ministrul de resort este „de-al lui”, atunci, da, intelegem ca nu poate pune problema altfel… dar asta NU ESTE NORMAL in perspectiva soartei Romaniei !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ciudat punct de vedere ! Sa intelegem ca tarile care deja au inceput sa primeasca acesti bani au o evolutie „anormala”, in comparatie cu ceea ce zice Barna ca „este normal” sa fie pentru Romania ? Daca ne gandim ca ministrul de resort este „de-al lui”, atunci, da, intelegem ca nu poate pune problema altfel… dar asta NU ESTE NORMAL in perspectiva soartei Romaniei !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr