joi

25 aprilie, 2024

2 octombrie, 2019

Mariana Laza, primar Sâmbăta

Primarul din comuna Sâmbăta, județul Bihor, a reabilitat integral trei grădinițe, timp de doi ani, iar toamna acesta, după finalizarea lucrărilor, le-a închis, scrie publicația locală eBihoreanul.

Renovarea a costat 800.000 de lei, sumă alocată de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), derulat de Ministerul Dezvoltării.

Mariana Laza, edilul comunei, a cerut în 2016 trei finanțări pentru grădinițele din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau toaletele în curte şi erau încălzite cu sobe.


Proiectele au fost incluse în PNDL, program cu fonduri naționale considerat puternic politizat și cu cerințe minime, destinat primăriilor conduse de membri ai formațiunilor aflate la guvernare.

În total, au fost alocate aproximativ 800.000 de lei, pentru izolare termică, dotare cu sisteme de încălzire centrală, acoperișuri schimbate, montarea de termopane, zugrăveli etc:

  • pentru grădinița din Rogoz – 246.644 de lei
  • pentru cea din Zăvoiu – 285.607 lei
  • pentru cea din Ogeşti – 269.523 lei.

Lucrările s-au realizat între 2017 şi 2019, anul acesta având loc recepția ultimei grădinițe modernizate și, la scurt timp, închiderea definitivă a tuturor celor trei.

Motivul: Consiliul de Administraţie al şcolii a luat decizia după ce a constatat, abia în această toamnă, că „nu mai sunt copii destui în sate” –  la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3.


Directoarea şcolii din Sâmbăta, Ioana Ştefan, a declarat pentru eBihoreanul:

Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile (…)

Eu am venit director în 2017, proiectele erau deja depuse. Doamna primar mi-a spus că, dacă tot sunt bani disponibili, face lucrările de modernizare.

Sute de grădinițe au toaleta în curte, un copil a murit în fosit septică

La jumătatea lunii aprilie, un copil de trei ani a murit înecat în fosa septică din curtea grădiniței. Tragedia a readus în discuție starea actualelor unități din rural, o situație ce trebuia rezolvată înainte de orice altă extindere a învățământului obligatoriu:

în anul 2018, în România existau 1.180 de unități de învățământ ce funcționau cu grupuri sanitare în exteriorul construcțiilor, conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Educației.

Pentru aceste unități au fost alocate, în bugetul pentru 2019, 65 de milioane de lei, conform Ministerului Educației.

În total, în România existau, în 2017, 1.175 de grădinițe cu personalitate juridică, dintre care doar 75 în mediul rural. Alte 10.247 de structuri funcționau ca secții pe lângă alte diferite unități de învățământ, atât în rural, cât și în urban.

La deschiderea anului școlar 2019 – 2020, aproximativ 1.000 de grădinițe aveau în continuare toaletă în curte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: