vineri

26 aprilie, 2024

8 aprilie, 2011

Cutremur de 7,1 grade în nord-estul Japoniei. La o lună după puternicul seism de 9 grade pe scara Richter, Japonia a fost zguduită, joi, de un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,1 grade. Oficialii japonezi au anunţat pericolul apariţiei unui tsunami, au cerut evacuarea în masă a locuitorilor din zonă şi a muncitorilor de la uzina nucleară de la Fukushima. Alerta a fost însă ridicată după 90 de minute şi nu s-a produs nicio avarie la centrala nucleară. Echipele de salvare au anunţat că două persoane au murit din cauza şocului şi alte 130 au fost rănite. Seismul s-a produs la o adâncime de 49 km, în apropiere de epicentrul cutremurului din 11 martie, la 40 km de ţărm şi la 118 km de Fukushima. Circa 28.000 de oameni au murit sau sunt daţi dispăruţi, şi alte sute de mii au rămas fără locuinţe, după ce tsunamiul a distrus întreaga regiune, la începutul lunii trecute. (BBC News)

Banca Centrală Europeană creşte cu 1,25% rata dobânzii pentru statele din zona euro. Pentru prima oară din 2008 încoace, rata dobânzii a fost modificată de BCE. Aceasta a fost ţinută la 1% timp de doi ani, după intrarea în criza financiară globală. Preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet, a declarat că măsura a fost luată ca răspuns la riscul inflaţiei accelerate şi a precizat că dobânda este oricum, încă, la un nivel foarte scăzut. Trichet consideră că decizia este un act de echilibru, deşi ar putea crea probleme suplimentare unor ţări precum Portugalia, Grecia, Irlanda sau Spania. “Măsura nu va fi una binevenită pentru unele ţări de la periferia eocnomiei europene, dar majoritatea statelor din zona euro aveau nevoie de această măsură de ceva timp”, a precizat Trichet. Germania, de exemplu, se bucură de o nouă creştere economică, după un boom la exporturi. (BBC News)

Turcia propune Libiei un plan de rezolvare a conflictului. Autorităţile turce au redactat un plan de pace pentru soluţionarea conflictului din Libia, în care este inclusă retragerea forţelor lui Gaddafi din oraşele controlate de rebeli şi reforme democratice în ţară. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat propunerea guvernului său, la Ankara, şi a subliniat că se lucrează încă la detaliile acestui plan, care va cuprinde şi coridoare umanitare în Libia. Turcia, care a fost în această săptămână gazda unui emisar al regimului Gaddafi, noul ministru de externe Abdel Ati al-Obeidi, spune că măsurile urmează a fi discutate în cadrul unei întâlniri internaţionale pe tema situaţiei din Libia, săptămâna viitoare, în Qatar. La reuniune vor participa SUA, ţări europene şi aliaţi din Orientul Mijlociu. (Guardian)


UE avertizează Siria, Bahrain şi Yemen asupra unei posibile intervenţii militare. Un ministru ungar, care vorbea în numele reprezentantului UE pentru relaţii externe Catherine Ashton, a declarat, la Strasbourg, că Siria, Bahrain şi Yemen ar tebui să se ferească de o posibilă intervenţie militară de tipul celei din Libia. Zsolt Nemeth, ministru adjunct de externe, a făcut aceste remarci la o dezbatere în Parlamentul European, din partea preşedinţiei ungare a UE. Organizaţiile neguvernamentale au anunţat că în Bahrain au fost ucişi până acum 23 de oameni, în Siria 122, iar în Yemen 63. “Am discutat despre aceste trei ţări, unde regimurile autoritare se joacă cu focul şi unde există riscul unor intervenţii externe, la fel ca în Libia”, a spus Nemeth. El a adăugat că a transmis un semnal clar din partea înaltului reprezentant pentru politică externă al UE că, aşa cum s-a întâmplat în Libia şi Coasta de Fildeş, aşa se poate întâmpla şi în alte ţări, unde cei de la putere trag asupra propriului popor. (EUObserver)

Banca Centrală japoneză lansează un program de împrumut al instituţiilor finaniciare. Reprezentanţii Băncii Centrale au anunţat măsuri de sprijinire a eforturilor de reconstrucţie în zonele afectate de dezastrele naturale, fără a mai lansa pe piaţă noi lichidităţi. Economia japoneză, deja afectată de scădere, a fost zguduită puternic de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, în partea de nord-est a ţării. Pagubele directe provocate de acestea, combinate cu ulterioare pene de electricitate şi probleme de aprovizionare, au făcut ca producţia să scadă foarte mult. Banca a anunţat acum că va începe un nou program de împrumut, în valoare totală de 11,7 miliarde de dolari, pentru instituţiile financiare din regiunea afectată, într-un efort de a le ajuta să strângă banii necesari pentru reconstrucţie. (New York Times)

Guvernul SUA vrea să anunţe pe Facebook şi Twitter eventuale atacuri teroriste. Departamentul pentru Securitate Internă plănuieşte să folosească reţelele de socializare precum Facebook şi Twitter pentru a alerta populaţia în eventualitatea producerii unor atacuri teroriste. Într-o propunere a DSI se arată că aceste reţele de pe internet pot fi de ajutor pentru popularizarea unor alerte, în caz de nevoie, după ce vor fi anunţate autorităţile locale, statale şi federale. Planul ar putea intra în vigoare la 27 aprilie şi ar înlocui actualele prevederi privind sistemul de avertizare teroristă. “Alertele de nivel ridicat” vor fi emise atunci când există ameninţări credibile la adresa SUA. “Alertele iminenete” vor indica o ameninţare credibilă, specifică şi iminentă sau un atac în desfăşurare. Fiecare avertizare va avea o dată de expirare. (Washington Post)

Sute de mii de columbieni au protestat faţă de reforma educaţiei. Studenţii şi cadrele didactice din Columbia au ieşit pe strazi pentru a protesta faţă de măsurile propuse de guvern pentru reforma universitară, fiind însoţiţi de sindicalişti care cereau îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Principala uniune sindicală din ţară, CUT, a anunţat că 1,5 milioane de oameni au participat la aceste demonstraţii în mai multe oraşe. Protestele au avut cea mai mare amploare de la începutul mandatului actualului preşedinte Juan Manuel Santos, în august anul trecut, şi până acum. Au existat mici incidente în Bogota şi în oraşul Pereira, unde poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, dar în rest demonstraţiile au fost paşnice şi s-au desfăşurat fără probleme. (BBC News)


100 de şcoli sud-coreene închise din cauza radiaţiilor japoneze. Peste 100 de şcoli din Coreea de Sud şi-au întrerupt activităţile din cauza temerilor că ploile din ţară ar putea aduce radiaţii de la centrala nucleară de la Fukushima. Departamentul pentru Educaţie din provincia Gyeonggi a permis ca decizia să fie luată de fiecare şcoală în parte. Guvernul a anunţat că nivelul radiaţiilor, în timpul ploilor, este reduse şi nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Dar oficialii au precizat că 126 de şcoli de lângă Seul au fost închise şi alte 43 şi-au scurtat proogramul, ca o măsură de precauţie. Nivelul radiaţiilor se reduce cu cât te îndepărtezi mai mult de sursa nucleară, iar autorităţile japoneze susţin că nu sunt periculoase pe o rază mai mare de 20 de km de centrala de la Fukushima. (Guardian)

Italia trimite imigranţi africani în Franţa. Autorităţile italiene au emis permise temporare de sejur unor imigranţi africani din Lampedusa. Începând de joi, câteva sute de imigranţi tunisieni din Lampedusa s-au prezentat la graniţa cu Franţa, la punctul de frontieră Vintimille, având permise temporare de sejur, documente eliberate de autorităţile italiene pentru trei luni, pentru a facilita reunirea familiilor. Poliţia de frontieră franceză nu poate decât să le permită intrarea în ţară. Aceste documente îl transformă pe imigrantul clandestin într-un refugiat recunoscut şi protejat de dreptul comunitar. “Cu cât le vom emite mai repede aceste acte, cu atât vor pleca mai repede din Italia”, a spus deputatul Ligii Nordului, Matteo Salvini. Într-o primă fază guvernul lui Berlusconi a încercat să obţină din partea Tunisiei, de unde vin cei mai mulţi dintre cei 22.000 de imigranţi ilegali, care au debarcat anul acesta în Italia, acordul privind repatrierea oamenilor. Preşedintele Consiliului Italian nu a obţinut acordul aşteptat, luni, la Tunis. Omologul său, şeful guvernului provizoiru, Beji Caid Essebsi, a acceptat ca repatrierea să aibă loc, dar între anumite limite (50-100 de oameni/săptămână). El a făcut apel la solidaritatea Europei, având în vedere că şi Tunisia a acceptat 165.000 de imigranţi din Libia. (Le Figaro)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: