vineri

26 aprilie, 2024

22 decembrie, 2017

Proiectul de lege pentru modificarea Statutului judecătorilor și procurorilor, adoptat de Parlament și trimis la promulgare, încalcă articole ale Constituţiei, explică Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în sesizarea trimisă joi Curții Constituționale.

Documentul a fost prezentat vineri de Realitatea Tv, în exclusivitate.

Sesizarea precizează că mai multe amendamente încalcă alineatul (4) de la Art. 1 (separația puterilor în stat): Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.


„De exemplu, includerea (…) comisiilor de speciale parlamentare pentru controlul activității serviciului de informații, ca organe abilitate să efectueze verificarea veridicității datelor din declarațiile date de magistrați, încalcă principiul constituțional al separației puterilor în stat consacrat prin art. 1 alin 4 din Legea fundamentală și al independenței justiției stabilit în art. 124 alin (3) din Constituție.”

ICCJ amintește Decizia CCR nr. 20 din 2000, în care Curtea „a statuat că dispozițiile din Constituție, conform cărora Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii (…) nu au un caracter declarativ, ci constituie norme constituționale obligatorii pentru Parlament, care are îndatorirea de a legifera instituirea unor mecanisme corespunzatoare de asigurare reală a independenței judecătorilor, fără de care nu se poate concepe existența statutul de drept, prevăzută prin art. 1 alin. (3) din Constituție.

Decizia Curții Supreme a fost luată joi, în ședința la care au participat 89 din cei 113 judecători în funcție la ICCJ. Ei votat ăn unanimitate pentru sesizarea CCR și textul documentului.

Proiectul de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat marți, în Senat, și a fost trimis președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.


Conform Articolului 77 din Constituție, președintele are la dispoziție 20 de zile pentru semnarea decretului sau:

  • poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea, după care este obligat să o promulge
  • poate cere verificarea constituţionalităţii legii

Din momentul revenirii de la reexaminare/ după primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea. șefului statului este obligat să promulge legea în termen de 10 zile. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: