Curtea Penală Internațională investighează crimele de război și crimele împotriva umanității săvârșite de Israel și Hamas începând cu data de 7 octombrie, a anunțat duminică procurorul șef al CPI, Karim Khan (foto). Aceste fapte vor fi atașate anchetei deschise în 2021 referitor la actele Israelului împotriva palestinienilor.
Israelul, care nu este membru al Curții și nu a ratificat Statutul de la Roma, a refuzat întotdeauna să coopereze cu CPI.
Karin Khan a vizitat duminică punctul de frontieră de la Rafah, unde se acumulează ajutorul internaţional pentru civilii palestinieni, și a declarat că dorește să meargă în Israel și Gaza.
„În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile” locuitorilor din Gaza, a spus Khan, citat de Times of Israel.
”Israelul trebuie să se asigure de îndată că civilii primesc hrană, medicamente” în Fâşia Gaza, a avertizat el.
Civilii au drepturi, în conformitate cu legea internaţională umanitară, şi se ajunge „chiar la răspundere penală, în conformitate cu Statutul de la Roma (tratatul fondator al CPI – n.red.), atunci când aceste drepturi sunt limitate,”, a mai explicat Karim Khan.
„Împiedicarea accesului ajutorului umanitar” în Fâşia Gaza ar putea constitui o „crimă” de război, adăugat acesta.
Începând cu 9 octombrie, Israelul a impus un asediu total asupra Fâşiei Gazei, întrerupând aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente, în timp ce teritoriul se afla deja sub o blocadă israeliană.
(Citește și: „Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de crime de război„)
CPI extinde ancheta privind crimele de război ale Israelului anterioară atacurilor din 7 octombrie și atașează crimele de război săvârșite de Hamas
Tribunalul internaţional investighează acțiunile Israelului în teritoriile ocupate palestiniene încă din 2021, încercând să determine dacă au existat sau nu crime de război şi crime împotriva umanităţii în ceea ce privește actele Israelului împotriva palestinienilor.
Ancheta deschisă în timpul predecesorului lui Khan, Fatou Bensouda, se concentra pe conflictul Israel-Hamas din 2014, politica de colonizare israeliană și răspunsul israelian la protestele de la granița cu Gaza.
Investigația a fost extinsă acum, odată cu declanșarea noului război, astfel încât să cuprindă și crimele de război săvârșite de Hamas prin atacarea Israelui și luarea de ostatici, la 7 octombrie.
Ancheta „include (acum – n.red.) evenimentele actuale din Gaza și, de asemenea, evenimentele actuale din Cisiordania”, a spus Khan, adăugând că este „foarte îngrijorat și de creșterea numărului de incidente raportate cuatacuri ale coloniștilor împotriva civililor palestinieni” în Cisiordania.
Khan a afirmat anterior că CPI are jurisdicţie atât asupra presupuselor crime de război şi crime împotriva umanităţii din timpul atacului de la 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, cât şi a celor care ar fi comise de Israel în Fâşia Gaza.
„Ne uităm în mod independent la situația din Palestina, ne uităm la evenimentele din Israel și la acuzațiile conform cărora cetățenii palestinieni au comis crime, avem nevoie de cooperare și asistență”, a spus el.
Luarea de ostatici de către Hamas încalcă în mod clar Convenția de la Geneva
El a menționat că luarea de ostatici este o încălcare clară a Convențiilor de la Geneva.
„Facem apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați din Israel și pentru întoarcerea lor în siguranță la familiile lor”, a mai spus Khan.
Israelul și Hamas au obligații legale atunci bombardează fără discriminare
Khan a avertizat, de asemenea, Israelul să respecte legile războiului, atunci când efectuează atacuri aeriene și o ofensivă terestră menită să elimine Hamas, conducătorii de facto ai Fâșiei.
„Israelul are obligații clare în legătură cu războiul său cu Hamas, nu doar obligații morale, ci și obligații legale”, a spus el.
„Aceste principii se aplică în mod egal Hamas în ceea ce privește tragerea de rachete fără discriminare în Israel”.
****
Un răspuns
Investigarea Hamas pentru atrocitatile din 07.10 nu sunt un subiect pentru acest domn de origine musulamana? Sau sunt pe persoana fizica si trebuie umblat dupa fiecare in parte?
Ce se intampla acum in lume cu aceasta cruciada, se fapt o „semiluniada” este strigator la cer. Si si mai strigator la cer este cand vad tineri crestini sau liber cugetatori din vestul civilizat care au trait o viata libera si care acum sustin in numele libertatii un grup terorist pentru care TOATE principiile lor de viata din vest: egalitate in drepturi, egalitate femei cu babati, diversitate de gen, libertate de exprimare, libertatea religioasa, concerte, o viata libera sunt activitati interzise si chiar mai mult condamnabile pana la pedepse cu moartea de catre Hamas.