joi

27 ianuarie, 2022

Curtea de Justiție a UE a respins obiecțiunile producătorilor împotriva Directivei tutunului. Reacția JTI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2016

Lege-care-interzice-fumatul-in-spatiile-publiceObiecțiunile producătorilor de țigarete împotriva Directivei tutunului au fost respinse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe 4 mai 2016, cu doar două săptămâni înainte de data la care Directiva ar trebui să intre în vigoare în cele 28 de state membre.

În acțiunea formulată de companiile de tutun, s-a arătat că Directiva nu este de natură să îmbunătățească funcționarea pieței interne, contravenind astfel principiilor Tratatului UE.

„Este regretabilă decizia Curții de a sprijini reglementări diferite, în cadrul Uniunii Europene, cu privire la același produs. Hotărârea contravine unuia dintre obiectivele fundamentale ale tratatului UE, care presupune îmbunătățirea funcționării pieței interne prin intermediul unei legislații armonizate. Această decizie inexplicabilă ar putea determina statele membre să încalce principiul liberei circulații a bunurilor pe teritoriul UE”, a declarat Vassilis Vovos, Președinte Regional JTI pentru Europa de vest.


„Mai sunt doar două săptămâni până la intrarea în vigoare a Directivei. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, transpunerea acesteia în legislația națională nu a fost finalizată. Pentru industrie, multe aspecte sunt încă neclare, atât la nivelul Comisiei, cât și la nivelul statelor  membre. Iar Decizia CJUE provoacă și mai multă confuzie”, a adăugat Vassilis Vovos.

În 20 dintre cele 28 de state membre, transpunerea Directivei tutunului nu a fost finalizată, în ciuda avertismentelor lansate din timp de industrie și solicitărilor referitoare la urgentarea procesului, pentru ca producția să poată fi adaptată corespunzător noilor reglementări.

În România, proiectul de transpunere a Directivei tutunului se află în prezent în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, prima cameră sesizată. Este, practic, imposibil ca Legea de transpunere a Directivei tutunului să fie votată de Senat și, ulterior, de Camera Deputaților, care este decizională, înainte de data limită de 20 mai.

„Executivul a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți. Mai mult, textul proiectului de lege a fost schimbat după adoptarea în ședința de Guvern, Ministerul Sănătății erijându-se în reglementator unic și discreționar al pieței țigaretelor, inclusiv prin posibilitatea de a introduce prin Ordin de ministru pachetele generice.


Chiar și în țările în care această măsură extremă a fost adoptată, proiectele au trecut prin Parlament, nefiind eludat procesul legislativ firesc. Potrivit proiectului de transpunere, legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă conform prevederilor acestuia, fără nici o garanție asupra reglementărilor finale ale legii și ale normelor ei de aplicare, norme ce urmează să apară ulterior, într-un număr record de 33 de Ordine ale Ministrului Sănătății.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cei care au mers pe mâna Guvernului, demarând deja conformarea producției pe baza informațiilor incomplete furnizate, în februarie, de Ministerul Sănătății, nu vor putea pune pe piață noile produse, în absența legii”, declară și Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Pe 18 iulie 2014, JTI și-a anunțat participarea la procesul de revizuire judiciară deschis de PMI la Curtea Administrativă din Marea Britanie împotriva Directivei Produselor din Tutun (2014/40/UE), iar în noiembrie 2014, Curtea Administrativă din Marea Britanie a fost de acord să înainteze obiecțiunile formulate de către cei patru mari producători de tutun Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr