19 septembrie, 2012

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea care aprobă ordonanţa de urgenţă care a restrâns atribuțiile CCR este neconstituțională – se arată într-un comunicat al Curții citat de Agerpres.

Judecătorii Curţii au analizat, în şedinţa de miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, formulată de parlamentarii PDL.

”Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că Legea pentru aprobarea OUG 38/2012 pentru modificarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR este neconstituţională. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de plenul CCR va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată în comunicatul CCR.


Potrivit unor surse judiciare, în urma deciziei de miercuri, Curtea se va putea pronunţa pe hotărârile Parlamentului cu caracter normativ, dar şi pe cele cu caracter individual dacă afectează valori şi principii constituţionale.

Majoritatea parlamentară a USL restrânsese, în această vară, atribuțiile Curții Constituționale într-o acțiune care, alături de schimbarea din funcție a Avocatului Poporului, trebuia să-i ușureze tentativa de-a-l demite pe președintele Traian Băsescu. În această acțiune, majoritatea parlamentară s-a folosit de o Ordonanță de Urgență emisă ad-hoc de către guvernul Ponta.

În 19 iulie, vicepreşedintele democrat-liberal Sever Voinescu anunţa că PDL a atacat la CCR legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind atribuţiile Curţii şi organizarea referendumului.

Plenul Senatului a aprobat în iulie proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României, în varianta Camerei Deputaţilor.


Varianta propusă în Comisia juridică din Camera Deputaţilor prevedea faptul că „CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual”.

Senatorii din Comisia juridică au întocmit raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României.

Amendamentele aprobate în Comisia juridică au fost formulate de senatorul PDL Ion Ruşeţ şi au prevăzut eliminarea din textul ordonanţei a sintagmei „acte cu caracter normativ”.

În 9 iulie, CCR a admis sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei, astfel că hotărârile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constituţionalitate.

Atunci, plenul Curţii s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi PDL referitoare la neconstituţionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională”, preciza CCR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: