6 mai, 2020

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, trebuie să oprească achizițiile de active din cadrul schemei europene de stimulare a economiei, dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu poate justifica nevoia acestora, a decis marți Curtea Constituțională a Germaniei, potrivit Reuters.

Hotărârea prevede faptul că Bundesbank trebuie să pună capăt achizițiilor de obligațiuni guvernamentale în termen de trei luni, cu excepția cazului în care BCE poate dovedi că acestea sunt esențiale în contextul economic actual.

”Germania decide” – acesta pare a fi mesajul pe care Curtea Constituțională a celei mai mari economii din zona euro l-a transmis Băncii Centrale Europene, scrie Politico.


Forul german s-a pronunțat marți cu privire la legalitatea programului masiv de achiziții de active al BCE, cunoscut drept relaxare cantitativă (QE), o decizie interpretată de mulți observatori drept un ”atac” la independența BCE și la autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a decis în 2018 că programul respectă legea.

Decizia a dat naștere unor temeri privind extinderi ulterioare ale programului de QE. O primă reacție s-a produs la nivelul obligațiunilor italiene, a căror dobânzi au consemnat o creștere de 20 de puncte de bază, la 1,94%, cel mai ridicat nivel din ultimelor zece zile, lărgind ecartul față de bondurile germane (referința din zona euro) la 251 de puncte de bază.

(Citiți și: ”Banca Central Europeană versus Curții Constituțională din Germania. Judecătorii germani ar putea decide restricții la politica monetară pentru zona euro”)

Dobânzile și-au revenit după ce ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a declarat că hotărârea curții supreme din Germania cu privire la programul de cumpărare de obligațiuni al BCE permite băncii să facă astfel de achiziții în principiu, iar Bundesbank poate continua deocamdată să participe.

Mesajul Germaniei

Analiștii avertizează că decizia Curții Constituționale din Germania riscă să inflameze aversiunea unor state europene împotriva celei mai mari economii a zonei euro, în special după ce aceasta a refuzat să sprijine ideea unei emisiuni comune de obligațiuni, ”coronabonds”, pentru a sprijini statele puternic afectate de criza Covid-19.


La anunțarea deciziei, Andreas Vosskuhle, președintele Curții, a declarat că anterior CJUE (în 2018) a aprobat o practică ”în mod evident neacoperită” de mandatul BCE. Vosskuhle a anunțat decizia după luni de studiu, motivarea având 77 de pagini, dar cu o zi înainte de a se pensiona.

BCE a precizat într-un comunicat de presă că a luat notă de decizia din Germania, că ”rămâne pe deplin angajată să-și respecte mandatul”, dar și că legitimitatea programului de QE a fost deja confirmată de CJUE.

Având în vedere influența pe care Germania o are, fiind cel mai mare membru BCE, banca nu își poate permite să ignore decizia instanței, în parte pentru că fără Germania ar fi imposibilă continuarea programului de QE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: