sâmbătă

27 aprilie, 2024

6 iunie, 2019

Centrul-dreapta european vrea să transforme bătălia generală pentru ocuparea posturilor de top ale UE într-o confruntare în doi: cancelarul Angela Merkel împotriva președintelui Emmanuel Macron. Ei se așteaptă, bineînțeles, să învingă Merkel.

Planul PPE este de a-l convinge pe Emmanuel Macron, care colaborează cu Liberalii europeni la formarea unei noi forțe politice europene, că Popularii trebuie să ocupe președinția Comisiei Europene. Dacă nu se întâmplă asta, atunci Angelei Merkel îi revine sarcina să formeze o coaliție cu Socialiștii și cu Verzii, scrie Politico.


Această coaliție centru-stânga/centru-dreapta, afirmă oficiali PPE pentru Politico, ar permite ca Manfred Weber să devină următorul președinte al Comisiei Europene, urmând ca Verzii să preia președinția Parlamentului European iar Socialiștii să aleagă între președinția Consiliului European și poziția de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă.

Dacă în schimb Emmanuel Macron și Liberalii se alătură unei coaliții cu PPE, atunci președinția Consiliului European le-ar reveni.

Ca lucrurile să fie și mai complicate, Socialiștii au fix același scenariu în minte, dar împotriva PPE.

(Citiți și: Frans Timmermans încearcă formarea unei coaliții de stânga împotriva PPE)

În săptămânile care  urmează se va vedea dacă planurile PPE sunt realiste. Deocamdată, parțial, aritmetica pare să le dea dreptate: în noul Parlament European, PPE deține 179 de mandate, Socialiștii 152, iar Verzii 74 – un total de 405 mandate, confortabil peste cele 376 necesare pentru a forma majoritatea.


Noul grup progresiv-liberal al lui Emmanuel Macron, care încă  se gândește la titulatura oficială, deține 109 mandate.

Dar până să ajungă la votul de confirmare din Parlament, candidatul PPE trebuie mai întâi să fie nominalizat de către Consiliul European, iar aici aritmetica nu mai îi este favorabilă lui Martin Weber.

O primă tentativă de punere în mișcare a acestui plan va avea loc vineri, la Bruxelles, acolo unde cei 6 ”coordonatori” desemnați de Consiliu se întâlnesc ca să înceapă deliberările asupra persoanelor alese să ocupe funcții de top în UE.

(Citiți și: 6 premieri UE însărcinați cu identificarea viitorului președinte al Comisiei Europene)

La discuții participă câte doi reprezentanți ai Popularilor, Socialiștilor și Liberalilor, iar PPE mizează pe faptul că Socialiștii pot fi convinși să recunoască victoria în alegeri a conservatorilor.

Ideea de a-l împinge ”la colț” pe Emmanuel Macron, sub amenințarea că grupul său va fi izolat în Parlament dacă nu acceptă o alianță cu PPE, s-ar putea însă să fie una greșită – ideea generală, probată zeci de ani, este că președintele Comisiei trebuie să beneficieze de sprijinul comun al Franței și Germaniei, cele mai mari state membre UE.

Utilizând aceleași cifre, și Emmanuel Macron a pornit o ofensivă susținută de cucerire a Socialiștilor, cărora le propune să izoleze împreună PPE, aflat de multă vreme la conducerea UE.

Problema cu care se confruntă PPE este că Angela Merkel și coaliția ei de guvernare din Germania au o poziție precară la Berlin, deci nu este foarte clar câtă putere politică are în spate pentru a face jocurile la Bruxelles. Angela Merkel rămâne poate cel mai influent politician din Uniune, însă a anunțat că nu va mai concura la un nou mandat de Cancelar și a cedat deja conducerea CDU. Iar dacă coaliția de guvernare se destramă, atunci Angela Merkel se va pensiona mult mai curând decât credea.

Pentru a începe să-și pună în aplicare planul, PPE trebuie să aștepte și ca celelalte familii politice să își rezolve chestiuni interne de organizare: în vreme ce PPE s-a mișcat rapid și l-a reales miercuri pe Manfred Weber ca lider al grupului parlamentar PPE, ceilalți încă se organizează.

Liberalii au planificat pentru 19 iunie alegerea liderului de grup parlamentar, iar Socialiștii, care în prezent lucrează să îl schimbe pe  Udo Bullmann de la șefia grupului, au votul planificat pe 18 iunie.

Martin Weber mai are o problemă: președintele Franței a anunțat clar că vrea să îi blocheze candidatura la președinția Comisiei Europene. Un compromis intens vehiculat între Liberali și PPE ar fi ca Emmanuel Macron să accepte alința cu Conservatorii și preluarea de către aceștia a președinției Comisiei Europene, cu un amendament: candidatul PPE să fie actualul negociator Brexit, Michel Barnier.

O altă necunoscută o reprezintă Verzii, care deocamdată nu și-au anunțat public pretențiile de aderare la o coaliție majoritară în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: