3 ianuarie, 2023

Wall Street prezice un prim trimestru turbulent, dar este optimist în ceea ce privește scăderea inflației, încetinirea ritmului de creștere a dobânzilor și redeschiderea Chinei, transmite The Guardian.

Investitorii ar trebui să se pregătească pentru încă un an cu volatilitate ridicată pe piețele financiare, avertizează economiștii, pe măsură ce băncile centrale își vor continua lupta împotriva inflației și războiul din Ucraina va împinge economia globală către recesiune.

Prima jumătate a noului an va fi probabil agitată, conform previziunilor Wall Street, după ce piețele globale au suferit anul trecut cea mai mare scădere de la criza financiară din 2008.


Dar indicele S&P 500 din SUA ar urma să încheie 2023 puțin mai sus decât a început anul. Ținta medie a celor 22 de strategi intervievați de Bloomberg este ca S&P 500 să încheie 2023 la 4.078 de puncte – cu aproximativ 6% mai mult decât la sfârșitul anului 2022.

Piețele bursiere vor fi volatile, dar vor termina anul pe plus

Economiștii anticipează că Rezerva Federală a SUA va încetini ritmul de creștere a ratelor dobânzilor în acest an, pe măsură ce perspectivele pentru economia Americii se deteriorează. Inflația din SUA a scăzut de la vârful din vara trecută, iar ciclul de majorări ale ratelor dobânzilor Fed din 2022 a răcit și piața imobiliară.

„Credem că o perioadă de creștere sub-tendință este inevitabilă, iar riscurile de recesiune sunt mari, deoarece efectele întârziate ale politicii monetare mai stricte își fac drum prin economie”, a precizat Brian Rose, economist senior la UBS Global Wealth Management.

Michael Antonelli, director general și strateg de piață la banca de investiții Baird, a prezis că Fed își va încheia ciclul de creștere a dobânzilor în februarie când „va apăsa butonul de pauză” după încă o creștere a ratei. De asemenea, el se așteaptă ca piața de valori din SUA să obțină câștiguri în 2023, subliniind că două scăderi consecutive sunt „foarte rare”.


„Nu cred că obținem câștiguri mari, dar cred că anul viitor va fi oarecum pozitiv”, a precizat Antonelli.

Deutsche Bank prezice recesiuni economice anul acesta, care vor afecta piețele financiare.

„Credem că piețele bursiere mari vor scădea cu 25% față de niveluri oarecum similare celor de astăzi în momentul în care va lovi recesiunea în SUA, dar apoi anticipăm o recuperare completă până la sfârșitul anului 2023, presupunând că recesiunea durează doar câteva trimestre”, susțin analiștii Deutsche Bank în World Outlook 2023.

Un an mai dificil decât cel pe care îl lăsăm în urmă

Directorul general al Fondului Monetar Internațional a avertizat că anul acesta va fi „mai dur decât anul pe care îl lăsăm în urmă”, o treime din economia mondială riscând să intre în recesiune. Kristalina Georgieva a precizat că acest lucru se va întâmpla „pentru că cele trei mari economii – SUA, UE și China – încetinesc simultan”.

O recesiune globală ar putea determina băncile centrale să inverseze cursul politicii monetare și să renunțe la măsurile de înăsprire. Nikolaj Schmidt, economist internațional la firma de administrare a investițiilor T. Rowe Price, crede că băncile centrale vor relaxa politica monetară la începutul celei de-a doua jumătate a anului 2023.

„Vedem lumea plonjând într-o recesiune globală în 2023. Recesiunea va fi rezultatul înăspririi monetare imense pe care băncile centrale au practicat-o în ultimele 12 luni. Partea bună este că aceasta va semăna semințele pentru o retragere substanțială a inflației”, a spus Schmidt.

Analiștii de la banca de investiții Jefferies prevăd o recesiune globală în acest an, dar se așteaptă ca Asia să evite o recesiune totală. Regiunea ar putea beneficia de o renaștere a turismului, odată cu întoarcerea turiștilor chinezi.

„Condițiile economice globale continuă să se deterioreze, deoarece inflația rămâne ridicată și condițiile de piață se înăspresc; cu toate acestea, Asia ar putea avea cele mai bune performanțe și ar putea evita o recesiune totală. În timpul șocurile din trecut, criza dotcom și Marea Criză Financiară, Asia și-a revenit rapid și ne așteptăm să facă același lucru și în 2023”, au spus analiștii de la Jefferies.

Decizia Chinei de a relaxa restricțiile legate de Covid-19 luna trecută ar putea atenua tensiunile lanțului global de aprovizionare, dar ar putea duce și la o creștere a cererii pentru mărfuri și energie, sporind presiunile inflaționiste.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: