sâmbătă

20 iulie, 2024

10 iulie, 2024

Doi români ar putea obține funcții de vicepreședinte în noul Parlament European- Nicu Ștefănuță, susținut de Verzi, și Victor Negrescu, susținut de socialiști.

Familiile politice din Parlamentul European au împărțit marți cele 14 poziții de vicepreședinte ale instituției, care le oferă europarlamentarilor prestigiu și un cuvânt greu de spus cu privire la modul în care este condusă instituția.

Grupul Partidului Popular European ar urma să obțină președinția Parlamentului (Roberta Metsola este până acum singurul candidat), plus trei posturi de vicepreședinte.


Grupul Socialiștilor și Democraților și-a asigurat patru vicepreședinți. Unul dintre cei nominalizați de socialiști este Victor Negrescu.

Renew Europe și ECR vor obține două, fiecare. Fostul prim-ministru belgian Sophie Wilmès ar urma să fie unul dintre vicepreședinții Renew, relatează publicația belgiană Le Soir.

Grupurile Verzilor și Stângii ar urma să dețină câte o poziție de vicepreședinte. Verzii l-au desemnat miercuri pentru funcția de vicepreședinte care le revine pe Nicu Ștefănuță, care a candidat independent la alegerile din România și care s-a alăturat acestui grup. Nicu Ştefănuţă a concurat pentru această nominalizare cu europarlamentarul german Damian Boeselager (25 de voturi) şi finlandezul Ville Niinistö (9 voturi).

Și grupul ”Patrioții pentru Europa” are, de asemenea, dreptul la un vicepreședinte, dar grupurile centriste au luat decizia să blocheze accesul grupului la funcțiile de conducere ale PE. Centriștii urmează să decidă cine va propune un candidat în locul Patrioților.


Votul pentru numirea vicepreședinților se organizează marțea viitoare. Grupurile și-au împărțit luni seara și președințiile comisiilor din PE.

(Citește și: ”Cum și-au împărțit familiile politice comisiile din Palamentul European”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: