Liderii PSD, PNL și UDMR au convenit luni seară, în ședința coaliției, cum își vor împărți funcțiile de prefect. Potrivit înțelegerii, PSD va numi 20 de prefecți (19 de județe plus prefectul Capitalei), PNL 18 și UDMR 4.
Față de algoritmul inițial propus de PNL (21-17-4) la începutul lunii decembrie, PSD a renunțat la un post de prefect în favoarea PNL. De principiu, PNL a mai propus ca partidul care deține preşedintele Consiliului Judeţean să numească și prefectul.
Potrivit înțelegerii de luni seară, partidele coaliție și-au împărțit astfel prefecturile:
- PSD: Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București.
- PNL: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călăași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.
- UDMR: Arad, Covasna, Harghita, Sălaj
Nominalizările la funcția de prefect sunt atributul exclusiv al conducerilor de partid, acestea putând numi acum mai simplu persoane fără pregătire de specialitate în aceste funcții.
Măsura de ”relaxare” a condițiilor de numire a fost prima emisă de Guvernul Ciucă, care a aprobat în noiembrie OUG privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale.
Potrivit acesteia, poate fi numită în funcția de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcție să absolve un astfel de program.
Anterior, termenul ”de grație” până la care cel numit putea absolvi un program de specializare era de 1 an.