marți

30 aprilie, 2024

19 februarie, 2022

UPDATE:

NATO își închide temporar biroul din capitala ucraineană Kiev și își mută personalul la Bruxelles și Liov, care se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia.

UPDATE:


Franța și Germania recomandă cetățenilor lor să părăsească Ucraina acum și fac apel la cei care se află în zonele cele mai expuse din estul țării să plece „fără întârziere”.

UPDATE:

Obuze au explodat, sâmbătă, în apropierea ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastirski, în timpul unei deplasări a acestuia pe linia de front din estul ţării. Incidentul, care nu s-a soldat cu răniţi, a avut loc în apropierea localităţii Novoluhanske pe linia de demarcație a zonei de conflict.

UPDATE:


Estonia a cerut Statelor Unite să trimită avioane de luptă în statele baltice. „Există posibilitatea ca, dacă Ucraina va cădea, statele baltice să fie următoarele”, a declarat ministrul eston Kalle Laanet.

UPDATE:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă sâmbătă la Converința de securitate de la Munchen și se va întoarce în țară în aceeași zi, a anunțat sâmbătă oficiul prezidențial. Potrivit Reuters, Zelenski se va întâlni cu vicepreședintele american Kamala Harris, cei doi urmând să lanseze un nou apel către Rusia să se retragă de la graniță. Președintele Joe Biden l-a sfătuit anterior pe Volodimir Zelenski să nu părăsească țara.

UPDATE:
Liderii separatiștilor prosuși din Donețk și Lugansk – zonele din estul Ucrainei vizate de Rusia – au anunțat mobilizarea generală.

***
Informația inițială:

Ciocnirile dintre separatiștii prouși și forțele ucrainene din estul țării s-au intensificat vineri seara, iar liderul autoproclamatei republici Doneţk a anunţat sâmbătă mobilizarea generală.

Un semn că lucrurile se precipită: Ambasada britanică de la Kiev a fost relocată temporar și personalul operează acum din biroul din Liov (vestul Ucrainei), anunță BBC. În urmă cu câteva zile, SUA, Australia și Canada au luat măsuri similare.

Ambasadorul american la OSCE declara vineri că, din estimările SUA, între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt comasați acum la granița cu Ucraina. Preşedintele Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a luat decizia invadării Ucrainei şi că va fi atacată și capitala țării, Kiev.

Prima dovadă a regizării conflictului

Statele Unite au avertizat în urmă cu 2 săptămâni că Rusia are un plan de regizare a unor pretexte de a invada Ucraina. O confirmare a acestei teorii: specialiștii occidentali au constatat că mesajele video în care apar liderii regiunilor separatiste din estul Ucrainei ținând discursuri despre evacuarea populației din Donețk și Lugansk au fost înregistrate cu 2 zile înainte.

(Citește și: ”Kremlin intră în cursa Oscarurilor pentru efecte speciale: SUA afirmă că Rusia fabrică pretexte pentru invazia Ucrainei”)

Informațiile metadata ale acestor clipuri video publicate de separatiști care anunțau evacuarea civililor arată că imaginile au fost filmate înainte de încălcarea armistițiului în estul Ucrainei, când nu începuseră bombardamentele.

Donețk și Rusia interpretează aceeași partitură

Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situații de urgență rus, Aleksandr Ciuprian, să meargă la Rostov pe Don pentru a organiza cazarea persoanelor care părăsesc regiunile separatiste din estul Ucrainei. Putin a mai cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble fiecărui refugiat care soseşte din Donbas.

Informațiile au fost anunțate de purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, după ce administraţia autoproclamatei Republici Populare Doneţk a anunţat vineri evacuarea civililor din această regiune în Rusia.

Odată ”bifată” situația civililor, liderul separatiștilor din Donețk, Denis Puşilin, a anunțat: „Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”.

Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

La granițe, peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac. Un oficial al Pentagonului a precizat că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”.

Moscova dispunea vineri de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, faţă de 60 în timp normale şi 80 la începutul lunii februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: