sâmbătă

25 mai, 2024

28 septembrie, 2022

Scoaterea din uz a celor 3 conducte Nord Stream lasă Vestul Europei fără perspectivă de aprovizionare cu gaz rusesc în condițiile în care nici conducta Yamal nu mai este sigură după ce Polonia a reziliat contractul semnat cu Rusia de întreținere a acestei conducte.

Nord Stream 2 nu era operațională, dar Nord Stream 1 și Yamal încă mai asigurau, cu tot demersul de despărțire a UE de gazele din Rusia, livrări pentru consumul marilor economii din Uniunea Europeană.

Sudul și centrul continentului – acolo unde se află principalii aliați europeni ai lui Vladimir Putin – au însă alternative de aprovizionare: TurkStream și, cel puțin pentru moment, Drujba.


Primul aduce gaze din Rusia, prin Turcia, de unde urmează să ajungă în Serbia şi Ungaria, prin Bulgaria.

Gaze rusești prin sudul continentului

Al doilea gazoduct aduce gaze rusești, prin Ucraina, către Slovacia, de unde se desparte în 2 ramuri, către Cehia-Germania și către Austria.

Securitatea traseului Drujba a fost pusă sub semnul întrebării de războiul din Ucraina. Chiar și în plin conflict, conducta a fost ferită de sabotaje sau atacuri. Cu ofensiva rusească din sud care va avea ca efect anexarea proviciilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, Rusia ar putea securiza majoritatea traseului din sud al acestei rețele de transport energie.

În plus, Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) aduce Europei gaze azere din Marea Caspică.


Un al patrulea gazoduct european, Trans Adriatic Pipeline (TAP) duce gaze din Rusia şi cele din regiunea Caspică până în Italia.

Bulgaria a semnat acordul de construcție a unei conducte spre Serbia, care să transporte mai ales gaze rusești dar și din cele ce vin prin TANAP.

Volume și capacități

TurkStream aduce 15,75 miliarde de metri cubi de gaze rusești în Turcia și, o parte, deja în Bulgaria. Capacitatea se va dubla.

Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline aduce gaze naturale din marele zăcământ azer Shah Deniz II din Marea Caspică. În Europa vor ajunge circa 10 miliarde de metri cubi anual, iar în Turcia se vor opri 6 miliarde mc. Capacitatea totală va creşte după noi investiţii la 31 de metri cubi.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) va avea în final o capacitate de transport de 10 miliarde de metri cubi și va acoperi circa 33% din nevoia de gaze a Bulgariei, 20% din cea a Greciei și 10,5% pentru Italia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: