19 octombrie, 2022

Alocarea de fonduri prin programul național de investiții “Anghel Saligny” pare a fi relativ echilibrată politic, apropiată de rezultatele alegerilor din 2020. Astfel, PSD a primit 44% din fonduri, PNL 40%, iar UDMR aproape 7%, reiese dintr-o analiză a Expert Forum, care a lansat, luni, Harta proiectelor finanţate prin Programul „Anghel Saligny”.

În majoritatea judeţelor, sumele aprobate pentru localităţi corespund cu procentele obţinute de partide la alegerile din 2020, arată analiza Expert Forum.

Conform Expert Forum, analiza se bazează pe datele de la alegerile din septembrie 2020 și nu include eventualele modificări cauzate încetarea unor mandate.


Există câteva județe unde PSD (BH, CT, SM, VN) sau PNL (CL), par a avea o deviație mai mare comparativ cu rezultatele electorale, însă diferențele sunt de sub 10%.

Dacă ne uităm pe partid la UAT-urile cărora le-au fost aprobate peste 90% din sumele propuse, situația este următoarea:

  • 39% în cazul UDMR
  • 30% în cazul PSD
  • 20% în cazul PNL
  • 22% la independenți
  • 12,5% USR.

La nivel de județ, alocările totale au fost relativ apropiate, însă calculul per capita ne arată că cea mai mare sumă pe cap de locuitor a ajuns la CJ Covasna, adică 620 lei.

Acesta este urmat de CJ Sălaj cu 575 de lei și Giurgiu, cu 520 de lei pe cap de locuitor.

Câteva statistici

  • Au fost aprobate 4.604 din 7.545 de proiecte depuse, fără a include proiectele pentru instalațiile de gaz și cele pentru județul Galați, pentru care nu au fost publicate încă datele;
  • Comparativ, în PNDL au fost aprobate peste 11.600 de proiecte în valoare de peste 44 de miliarde;
  • Proiectele aprobate valorează 50 de miliarde de lei, raportat la 137 de miliarde de lei, cât reprezintă suma totală solicitată;
  • Trei sferturi din fondurile aprobate vor merge spre comune, cu aproximativ 3% mai mult decât în cazul alocărilor din PNDL;
  • Cele mai mari sume pe cap de locuitor au fost alocate unor localități care au o populație redusă, incluzând Brebu Nou, Bătrâna sau Pestișu Mic.

Valoarea medie a proiectelor a crescut de aproape trei ori față de PNDL.

Media aproximativă a alocărilor la nivel de comune este de aproximativ 9 milioane lei, la municipii este în jur de 7 milioane lei, la orașe 9-10 milioane de lei, iar la consilii județene 30-32 de milioane de lei.

Comparativ, media pentru comune la PNDL a fost de 2-3 milioane lei, la municipii 2 – 2,5 milioane lei, la orașe 2,5 – 3 milioane lei, iar la consilii județene 9-10 de milioane de lei.

Craiova, rata de aprobare 100%

Conform studiului, în cazul a 1.557 de unităţi administrativ teritoriale a fost aprobat acelaşi număr de proiecte ca şi cel de propuneri înaintate către Ministerul Dezvoltării.

În 310 cazuri au fost aprobate peste jumătate. Un număr de 1.196 de unităţi administrativ teritoriale au primit jumătate sau mai puţin din numărul proiectelor depuse, iar 10 unităţi administrativ teritoriale au primit mai puţin de 10%.

Municipiul Craiova este localitatea care a avut cel mai mare succes la aprobarea proiectelor, 31 din 31 depuse. Acesta este urmat Slatina, Otopeni și Târgu Secuiesc.

Top 10 UAT-uri cărora li s-au aprobat toate proiectele
  • 15 localități au primit mai mulți bani decât au solicitat – din care 13 comune și 2 municipii. În cazul a 628 de UAT-uri sumele aprobate sunt identice cu cele cerute.
  • Un număr de 1.196 de UAT-uri au primit jumătate sau mai puțin din numărul proiectelor depuse, iar 10 UAT-uri au primit mai puțin de 10%.
  • Procentul cel mai mic se regăsește la CJ Bistrița Năsăud, care a primit 1 din 27 proiecte.
  • Municipiul București a depus 38 de proiecte și nu s-a aprobat niciunul, însă Sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 au primit 138 de milioane de lei.

Mai jos se regăsesc localitățile sau consiliile județene cu cea mai mică rată de aprobare, în funcție de numărul de proiecte depuse.

Proiectul cu cel mai mare buget aprobat este implementat de un Parteneriat CJ Bihor/Oradea – Inel rutier metropolitan Oradea, în valoarea de 201 milioane de lei, iar cel mai mic valorează 58.488,73 lei, fiind implementat de comuna Finta din Hunedoara.

Comparativ, cel mai mare proiect finanțat din PNDL a fost de 164 de milioane lei, în județul Satu Mare, iar cel mai mic de 1.200 la Putineiu (Giurgiu).

Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” a fost aprobat de guvern în septembrie 2021, fonduri de 50 de miliarde de lei fiind destinate în perioada 2022-228 pentru proiecte de asflatare, canalizare și rețele de gaz în localitățile mici.

(Citește și: Cristian Grosu / De ce se răsucește Anghel Saligny în mormânt; și despre al cui e PNL-ul ”nostru”)

În luna aprilie 2022, la solicitarea Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), fondurile au fost suplimentate până la 65,5 miliarde de lei.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, declara, la acea dată, că programul Anghel Saligny a fost suplimentat cu 5,5 miliarde lei întrucât MDLPA va prelua de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) finanțarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale.

Alte 10 miliarde de lei au fost necesare pentru investiții în drumurile publice, potrivit ministrului Dezvoltării.

(Citește și: „PNDL a fost rebotezat: Program naţional de investiții „Anghel Saligny”, 50 miliarde lei pentru canalizare, apă și asfalt în teritoriu”)

„68% din totalul de drumuri județene și comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectați la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităților nu sunt racordate la rețeaua de distribuire a gazelor naturale”, a spus atunci ministrul Cseke Attila.

Potrivit ministrului, aceste servicii publice de bază nu sunt un lux și avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu.

„Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului <Anghel Saligny>”, a explicat Cseke Attila.

Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finanţate:

  • 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse
  • 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare
  • construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare
  • 3.000 km de drumuri comunale

Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” prevede și finanţarea proiectelor pentru staţii de tratare a apei, staţii de epurare a apelor uzate, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: