vineri

29 martie, 2024

15 iulie, 2018

Legea care permite acţionarilor unei firme să încaseze dividendele trimestrial va intra în vigoare începând de luni.

Nu doar acționarii și asociații companiilor private sunt beneficiarii:

principalul beneficiar este chiar statul, care se poate folosi de această măsură pentru reducerea deficitului pe 2018. Important: reducerea deficitului pe 2018.


Modificarea legislativă permite statului să încaseze și să folosească de-a lungul întregului an 2018 dividendele pe trimestrele acestui an, precum și pe anul 2017: adică încasări de dividende pentru 21 luni.

Urmează o rectificare bugetară, iar sumele rezultate din dividende vor putea fi redistribuite acolo unde nu pot fi acoperite chetuielile până la sfîrșitul anului.

Până acum, dividendele erau încasate anual.

Suma ce ar putea fi încasată în luna august se ridică la aproximativ 1,8 miliarde lei, ținând cont că estimarea pentru întreg anul 2018 este de 3,6 miliarde lei.


Pe lângă aceste fonduri se vor adăuga la buget și dividendele pe anul trecut ale companiilor, astfel încât deficitul, estimat de specialiști la peste trei la sută, va putea fi redus în jurul pragului impus de Tratatul UE.

Problema va fi transferată pentru anul viitor, când nu vor mai exista dividendele anuale.

Pentru companiile private, dividendele trimestriale vor încuraja investițiile și rotația capitalului, generând efecte multiplicatoare pentru economiile acelor țări. Până acum, „acționarii și asociații societăților comerciale trebuiau să aștepte cel puțin un an și jumătate pentru a face noi investiții sau chiar pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, în cazul în care nu aveau venituri din alte surse”, explică Alexandra Smedoiu, de la Deloitte România.

(Citiți și: Alexandra Smedoiu, Deloitte România / Dividendele trimestriale, o prevedere care favorizează extinderea afacerilor. Microîntreprinderile devin și mai atractive)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: