joi

28 martie, 2024

17 ianuarie, 2012

După reuşita atingerii ţintei de inflaţie pe anul 2011, indicele preţurilor de consum va cunoaşte în 2012 o evoluţie sinuoasă, puternic influenţată de ceea ce se cheamă „efect de bază”. Acesta ţine cont de valorile înregistrate în anul anterior şi acţionează în sens opus performanţelor deja consemnate.

Astfel, dacă majorarea preţurilor într-o lună din 2012 va fi destul de consistentă, dar sub nivelul din aceeaşi lună a anului 2011, efectul măsurat prin inflaţia anuală va fi unul favorabil. Invers, chiar dacă preţurile nu vor creşte, să zicem, de loc, într-o anumită lună, dar s-au redus în aceeaşi lună din anul precedent, reflectarea în inflaţia anuală va fi una defavorabilă.

Dar de ce are acest lucru atâta importanţă pentru anul 2012 ? Din cauza variaţiilor foarte mari pe perioade bine delimitate în timp, fenomen rezultat din modul în care au evoluat preţurile în 2011 şi accentuat de măsura majorării cu cinci procente a TVA la mijlocul anului 2010.

Variaţii ample în 2011

Astfel, inflaţia lunară s-a menţinut relativ ridicată în primele patru luni din 2011, s-a temperat în mai, a coborât în intervalul iunie – septembrie sub zero, pentru a reveni pe plus, dar pe o traiectorie descrescătoare în ultimul trimestru.

Am prezentat valorile anualizate pentru a înţelege mai bine amplitudinea variaţiei preţurilor, precum şi rezultatele net diferite în termeni reali ale depozitelor bancare pe termen foarte scurt.

Până să încheie anul cu 3,14%, inflaţia măsurată pe 2011 faţă de finalul anului precedent a urcat rapid la 2,82% în doar patru luni, a atins vârful de 3,05% în mai, s-a diminuat apoi cu circa 1,2% în următoarele patru luni şi a revenit cu 1,3% pe ultimul trimestru.

Ce urmează în acest an

În 2012, vom asista, datorită efectului de bază, la o reducere a inflaţiei anuale în prima parte a anului, undeva spre nivelul de 2%. O medie de 0,38% pe primele patru luni ale anului (4,65% valoare anualizată) ar fi suficientă pentru a trimite indicele preţurilor de consum la exact două procente.

Luna mai, când inflaţia pe mai 2012 va înlocui în calculul IPC inflaţia pe mai 2011, va aduce un moment de stagnare, după care va urma o aproape inevitabilă creştere a indicelui preţurilor. Care se va produce când valorile negative destul de însemnate înregistrate anul trecut timp de patru luni vor fi înlocuite cu altele pozitive sau chiar uşor negative.


Finalul anului va aduce stabilizarea situaţiei şi va da verdictul în privinţa atingerii ţintei de inflaţie pentru acest an, situată tot la 3%. Trebuie subliniat, însă, că valorile foarte mici ale IPC pot fi fi mult mai uşor influenţate de derapaje pe partea unor preţuri sensibile, precum preţurile produselor volatile ( legume, fructe, ouă) sau cele administrate de stat.

Una peste alta, în aşteptarea scăderii fireşti a dobânzilor, pentru ca dobânda reală ( cea ajustată cu inflaţia) să nu crească foarte mult, avem, pe de o parte, oportunităţi pe partea de economisire (dacă la facem pe termene de la şase luni în sus), pe de alta, oportunităţi pe partea de refinanţare avantajoasă a unor credite, din partea băncilor care se vor mişca mai rapid în acest sens.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: