miercuri

24 aprilie, 2024

1 septembrie, 2020

Autoritățile au renunțat la declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar fi trebuit să o semneze la începerea anului școlar pentru a garanta că elevii nu au simptome de Covid-19 și nu au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Decizia a fost anunțată marți, într-o conferință de presă privind noul an școlar, conferință susținută de ministrul Educației – Monica Anisie și ministrul Sănătății – Nelu Tătaru.

Măsura a fost propusă inițial întrucât sistemul de învățământ nu are suficiente cadre medicale pentru a face triajele sanitare în școli.


Declarația a generat reacții dure din partea părinților, care au explicat că ei nu au calificarea necesară pentru a înlocui triajul de la intrarea în școli.

(Citiți și: „Părinții se tem că vor răspunde penal dacă un elev merge la școală având Covid – cer schimbarea declarației necesare pentru a participa la cursuri”)

Calendarul pregătirii deschiderii școlilor

  • până pe 7 septembrie – unitățile adminsitrativ-teritoriale vor trimite evaluarea în funcție de care își propun modul de începere a cursurilor
  • 7 septembrie – Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va face publică evaluarea epidemiologică din fiecare localitate
  • 10 septembrie – Consiliile de Administrație din unitățile școlare vor prezenta autorităților locale scenariul pe care vor să înceapă anul școlar 2020 – 2021. Vor fi scenarii personalizate pentru fiecare școală
  • o școală se închide 14 zile dacă apar cel puțin trei cazuri de Covid-19 în trei clase diferite
  •  la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu noul coronavirus într-o clasă, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective
  • părinții pot opta pentru cursuri online pentru copil dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități

Condiții și reglementări pentru primul scenariu, cel cu prezența la cursuri (scenariul verde)

  • distanțarea de 1 metru
  • circuite clare de intrare și ieșire
  • diferențierea orarului (ore decalate) la clasele primare
  • nu va mai exista declarația pe propria răspundere
  • doar copiii de la grădiniță nu vor purta mască
  • zonă de izolare (o încăpere) – pentru elevi care au probleme respiratorii sau prezintă simptome similare Covid-19, până la lămurirea stării de sănătate, eventual etse chemată ambulanța
  • triaj observațional făcut de părinți și de personalul medical din școli (nu există personal suficient, va fi suplimentat și cu rezidenți, școlile trebuie să raporteze necesarul până pe 7 septembrie)
  • profesorii nu pot intra la clasă fără aviz de la medic specializat pe Medicina muncii (există un număr ridicat de cadre didactice cu comorbidități)

Avizul epidemiologic

Avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul curant este necesar la înscrierea în grădiniță, nu și la școală.

Adeverința medicală de înscriere în colectivitate este necesară pentru începutul fiecărui ciclu de învățământ.


Triajul epidemiologic

Medicul școlar din grădinițe, școli și licee va asigura triajul epidemiologic al copiilor, conform proiectului pus în dezbatere publică:

medicul inițiază, coordonează și efectuează împreună cu asistenții medicali triajul epidemiologic, la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie.

La revenirea preșcolarilor după vacanțe nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic.

Monitorizarea absențelor în grădinițe

Asistentul medical întocmește zilnic în grădinițe evidența copiilor absenți din motive medicale, urmărind ca revenirea acestora în colectivitate să fie condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie/medicul curant, pentru absențe ce depășesc 3 zile consecutiv.

Reducerea decalajelor generate de suspendarea cursurilor

Profesorii vor putea reduce decalajele apărute în timpul suspendării cursurilor și trecerii la cursurile online, a anunțat ministrul Monica Anisie.

Ei pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în programarea calendaristică, ce s-a predat în timpul suspendării și ceea ce elevul a reținut în perioada online-ului.

Formarea profesorilor

Până în acest moment, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, 94.000 de profesori au fost deja formați pentru predarea online, iar alții sunt cuprinși în programare aflate în derulare.

Teste de antrenament săptămânale pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Continuă filmările pentru proiectul Teleșcoala, a mai explicat Monica Anisie. Profesorii filmează lecțiile ce vor fi difuzate chiar începând de la 14 septembrie, momentul în care se deschid cursurile.

Sunt filmări destinate elevilor de a VIII-a și a XII-a, de la finalul ultimelor două cicluri din învățământul preuniversitar.

Continuă și elaborarea testelor de antrenament, a mai spus ministrul – săptămânal vor fi teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar

În funcție de situația epidemiologică și opțiunea școlilor, decizia formatului de desfășurare a cursurilor se ia descentralizat.
Scenariul 1:
  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2:
  • Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și
  • Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3:
  • Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: